ORDINA BLOGT

Cocreatie CAD2VR, virtual reality voor de installatiebranche

Afgelopen donderdag was het zover, in het nieuwe Tivoli Vredenburg hebben Ordina en 2BA in een goedgevulde zaal (250+) hun cocreatie CAD2VR gepresenteerd. Een platform waardoor het mogelijk wordt vanuit een CAD tekening bijvoorbeeld vanuit een Building Information Model (BIM) de volgende dag een Virtual Reality app in de store te hebben. In deze app loop je virtueel met je telefoon door je eigen ontwerp, waardoor je een realistischer inzicht krijgt hoe jouw (toekomstig) gebouw of installatie er uit ziet/gaat zien.

  • Richard van Tilborg
  • 9 maart 2015

Cocreatie 2BA

Het platform is opgezet samen met 2BA. 2BA is dé neutrale Datapool van handels- en productgegevens in de installatiebranche. Fabrikant, Groothandel en installateur gebruiken 2BA om hun productengegevens uniform aan de markt beschikbaar te stellen respectievelijk op te halen. (Lees meer via www.2ba.nl/) 2BA ziet het grote belang van juiste en volledige data en standaarden en hebben hun jubileum afgelopen 5 maart gebruikt om hun relaties inzicht te geven in het belang en de voordelen.  

Om de mogelijkheden van goede data te laten zien, hebben Ordina en 2BA het CAD2VR platform ontwikkeld. Met het platform kunnen apps gegenereerd worden die bijv door installateurs gebruikt kunnen worden om inzicht te krijgen hoe een installatie er daadwerkelijk uit dient komen te zien, vanuit een CAD/BIM model. Of kunnen leveranciers bij een offerte al aan hun klanten een inzicht geven hoe hun nieuwe installatie of gebouw er uit kom te zien. Dat kon natuurlijk al via 2d tekeningen of platte 3d viewers, maar door de Virtual Reality component wordt het een veel betere ervaring en geeft een mooier en completer inzicht.

Het platform

Modellen vanuit een 3D-CAD applicatie kunnen geëxporteerd worden naar een bepaald bestandsformaat, dit formaat kan vervolgens worden ingelezen in het CAD2VR platform. Door het toepassen van diverse algoritmes worden automatisch looppaden vastgesteld, performance optimalisaties doorgevoerd etc. etc.

Daarna wordt een virtual reality app gegenereerd die je op je telefoon kunt installeren. Wanneer de telefoon vervolgens wordt geplaatst in een zogenaamde Head Mounted Device (HMD), zoals Google Cardboard, Samsung Gear Vr of Durovis opendive etc. kan het CAD/BIM model virtueel worden doorlopen.

Tijdens het jubileum hebben alle aanwezigen een HMD mee gekregen om thuis een voorbeeld te kunnen ervaren, maar het mooie is dat deze headmounted devices zeer goedkoop verkrijgbaar zijn, beginnend vanaf een paar euro en dus makkelijk zijn mee te geven aan monteurs of mee te sturen bij offertes.

Het platform in zijn eerste versie biedt al veel inzicht, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk met zo’n VR CAD/BIM, vanuit de cocreatie zijn we al druk bezig met de vervolgstappen.

Wat is BIM eigenlijk?

In de Bouw en Installatiesector wordt steeds meer gewerkt conform BIM en dat leidt om een steeds bredere vraag om productgegevens. Voor degene die wat minder bekend zijn met BIM, de afkorting staat voor Building Information Model. In een BIM feitelijk een elektronisch gebouwdossier inclusief complete 3 dimensionele vastlegging van het gebouw: Hoe komt het er uit te zien? Waar komt welke installatie? Welke materialen worden gebruikt? Loop ik nog in een veilige zone? Etc. etc.  

Om een gebouw te realiseren zijn er diverse disciplines nodig, die vaak door verschillende organisaties worden ingevuld. Een BIM model kan gebruikt worden om integraal samen te werken over diverse disciplines heen. Een BIM model en standaarden hier omheen worden dus steeds belangrijker.


 

Seminar de "Toekomst is NU"

Het platform is gepresenteerd tijdens het jubileum van 2BA (http://www.2ba.nl/events/toekomst/introductie ), 2BA greep de gelegenheid aan om de waarde van informatie en BIM centraal te zetten in hun event: “De toekomst is NU”. Voor ruim 250 fabrikanten en groothandels in de installatietechniek, ging de dag over het grote belang van “productgegevens in de breedste zin van het woord.”

Na een rondleiding door het nieuwe gebouw van Tivoli Vredenburg, startte het programma met een mooie line up van sprekers die vanuit hun perspectief de waarde van informatie en de BIM centraal stelde.

  • Martin Kreijenbroek  - Directeur 2BA
  • Ing. B.J. (René) van der Sluis -  algemeen directeur Van der Sluis Technische Bedrijven
  • Prof. Dr. Ir. Arjen Adriaanse - Universiteit Twente, Ballast Nedam
  • Drs. Jan Ferwerda  - CEO Technische Unie
  • Jaap van den Bent - Vice President ABB
  • Ir. ing. Richard van Tilborg - Partner Innovative Technologies Ordina

 

Na de presentaties was er een netwerkborrel georganiseerd, waar het ook mogelijk was om diverse stands te bezoeken met informatie en demos te ervaren. Ook vanuit Ordina stonden we met een mooie invulling. Naast CAD2VR hebben we ook een eerste versie van ons Augmented Reality instructie platform getoond. Hoe eenvoudig kunnen we augmented reality toepassingen maken om monteurs of bouwvakkers te ondersteunen, als alles al in 3d en deelinformatie beschikbaar is (binnenkort meer hierover :))?

‚Äč 

   

Helaas nog niet zulke mooie fotos, maar gelukkig komt er binnenkort een professionele video/foto impressie beschikbaar.

Interesse?

Benieuwd naar het platform? Schroom niet om contact op te nemen. Richard.van.tilborg@ordina.nl