ORDINA BLOGT

Hoe overbodig wil jij jezelf maken?

Hoe je je marktwaarde in stand houdt door jezelf overbodig te maken. Een blog voor software testers die wendbaar willen blijven.

  • Martijn Rijsdijk
  • 10 november 2015

#hieperdepiephoera

Een collega vertelde me eens dat zijn voornaamste doel op iedere opdracht was om zichzelf overbodig te maken voor datgene waar hij voor was ingehuurd. Daarmee lijk je in een detacheringsmarkt misschien een dief van je eigen portemonnee, maar het blijkt in de praktijk juist een bijzonder effectief middel te zijn voor langdurige, afwisselende inzetten. Binnen mijn vakgebied is het schoolvoorbeeld testautomatisering; door frequent uit te voeren testen te automatiseren, hoef jij ze zelf niet meer handmatig te verrichten. Minder herhalend (saai!) werk te doen dus, waardoor jij je kunt richten op de meer uitdagende taken: bepalen of geautomatiseerde testen het beste op user interface, service of unit niveau kunnen worden uitgevoerd bijvoorbeeld (het concept van de testpyramide), of samen met collega's van Beheer onderzoeken op welke manier je data uit loggings kunt gebruiken om de kwaliteit van de software te verbeteren.
Van deze houding worden klanten over het algemeen erg blij, met als gevolg dat ze staan te springen om je contract te verlengen. Tel uit je winst, win-win en #hieperdepiephoera. Het voelt goed om overbodig te zijn. Tenminste, als je daar zelf voor hebt gezorgd.

 

Van testen naar modelleren

Ik moest weer aan deze collega denken toen ik eerder dit jaar een seminar over testautomatisering in Rotterdam bezocht. Opvallend was de vele aandacht voor Model Based Testing (MBT). Bij MBT bedenken testers geen testgevallen, maar wordt er een model gemaakt van het gedrag van de te testen applicatie. Een tool leest dit model in en genereert de testen die geautomatiseerd uitgevoerd worden op de applicatie. Toepassing van MBT biedt een aantal voordelen, zoals besparing op het onderhoud van testgevallen. Bij wijzigingen in de software hoeft alleen het model te worden aangepast, waarna de testgevallen opnieuw worden gegenereerd. Een ander voordeel is dat het mogelijk is om grote aantallen testen in korte tijd uit te voeren, waardoor er meer fouten worden gevonden.

 

Maak jezelf overbodig

Tot een aantal jaar geleden werd MBT vooral in de industriële automatisering toegepast, maar nu begint het ook in de wereld van (administratieve) informatiesystemen door te dringen. Zoals bij Spotify bijvoorbeeld. Inderdaad, hetzelfde hippe Spotify als van het Tribes en Squads scaling model dat voor bedrijven als ING als voorbeeld dient. Bij Ordina hebben we de afgelopen jaren ook een aantal MBT-projecten uitgevoerd. Het zou mij dan ook niet verbazen als Model Based Testing de komende jaren verder gaat doorbreken. Als je je nu bezig houdt met testen, is het dan ook verstandig om je eens in de wereld van MBT te verdiepen. Het maken en valideren van modellen in domein-specifieke talen vereist andere competenties dan die je in je huidige werk nodig hebt. En de vraag is of er over 5 jaar nog vraag is naar je huidige werkzaamheden. Denk je dat het zo’n vaart niet zal lopen? Bekijk dan deze video eens. Of lees mijn eerdere blog over de toekomst van de tester.

Jezelf overbodig maken lijkt mij een betere keuze dan overbodig gemaakt worden. En aangezien dit voor iedereen geldt, ga ik daar zelf vandaag ook mee beginnen.

 

 

Over de auteur:

Martijn Rijsdijk

Ik geef leiding aan de business unit Testing van Ordina. Met veel enthousiasme werk ik samen met mijn collega's aan de ambitie om van deze unit de beste werkgever voor de tester van de toekomst te maken. Of ons dat lukt? Vraag dat maar aan de testprofessionals zelf. Wendbaarheid is voor mij de sleutel naar een succesvolle toekomst. Voor Ordina, voor mijn medewerkers, voor mezelf. Over deze zaken schrijf ik blogs. Omdat dat voor mij de beste manier is om te leren.