ORDINA BLOGT

Voor het blog gezet

Bloggen is... slecht voor je rug, tijdrovend, voor nerds, iets dat ik niet kan. Of is dat onzin?

  • Frank Oeben
  • 2 november 2015

Zo! En nu ga jij bloggen!

Deze post is geschreven door Mellissa van Heest, Consultant bij Clockwork, het digital engagement bureau van Ordina.

“Binnen 30 minuten wil ik graag jullie intro horen”. Ai, leuk zo’n workshop bloggen. Maar dit had ik niet ingecalculeerd. Ik heb vaak genoeg gedacht aan het schrijven van een blog, maar verder dan dat ben ik nooit gegaan. Straks gaan mensen nog wat over me denken enzo. Maar nu… Nu moet ik wel. Nu… Nu word ik toch mooi voor het ‘blog’ gezet.

Sinds het internet hip is zie ik verschillende blogs langs komen. Vaak las ik ze en eerlijk is eerlijk, nog vaker heb ik gedacht: dit kan ik beter. Maar na veel half gestarte blogs en bijna gepubliceerde stukken heb ik toch maar besloten dat dat bloggen niets voor mij is. Bovendien heb ik er de tijd niet voor, is mijn mening echt niet zo interessant. En die eeuwig openstaande brug en al die files… Genoeg redenen ontnemen mij de tijd om te gaan bloggen.

Bullshit

Ik heb mijzelf wijsgemaakt dat bloggen stom is en behoort in de groep nerds, slimmeriken en alle andere groepen waarin ik zeker niet hoor. En toch eindigde ik in de workshop bloggen. Waarin ik en mijn mede ‘niet-bloggers’ klaar zaten om eens te vertellen waarom wij dit kunstje niet kunnen / willen / gaan doen. Maar… Daar werd helemaal niet naar gevraagd! Erger nog, alle redenen die ik opvoerde om niet te bloggen stonden al in de presentatie, onder het kopje ‘Bullshit’. Drogredenen die nergens op slaan, want iedereen kan bloggen. “Bloggen is niets anders dan een stuk tekst over een onderwerp dat iemand interessant genoeg vindt om over te schrijven”.

De ene slide volgde na de andere en ik werd met de minuut enthousiaster en zelfverzekerder. Dit kan ik! Dit ga ik gewoon doen. En al gauw stond een half A4-tje vol geschreven. “Leuk! Ben benieuwd hoe het eindigt” hoorde ik achter me. Een van de trainers had mijn tekst over mijn schouder meegelezen en keek me goedkeurend aan.

Onderin de bureaulade

Juist door die motiverende woorden voelde ik me betrapt. Of misschien bekeken. Geen idee. Maar mijn hersenspinsels stonden ineens op papier, werden gelezen en ik kwam erachter dat ik toch best ver uit mijn comfortzone gestapt was. De twijfel sloeg toe en deed mij besluiten om morgen maar verder te gaan. Even de boel laten bezinken en terug die veilige zone in. Zo werd morgen overmorgen. Overmorgen werd volgende week. Volgende week veranderde in volgende maand. En zo verdween het stuk tekst onderin de bureaulade.

Drie trainers, een doel

Ruim drie maanden later volgde ik de training ‘En nu ik’. Waarin drie trainers een doel hadden; de trainees een spiegel voorzetten. Wat zijn onze doelen en dromen maar vooral: wat zijn onze valkuilen?

Twijfel blijkt een van mijn ‘remmende factoren’ te zijn. Een eigenschap die mij kan weerhouden een bepaald doel te behalen. Een eigenschap die resulteerde in een onafgemaakte blog. Tijdens de training kregen wij exact 15 minuten de tijd om een concrete stap te zetten in de richting van een gesteld doel. Slechts 15 minuten, waarin ik mijn succes behaalde. 15 minuten die hebben geleid tot “niets anders dan een stuk tekst over een onderwerp dat iemand interessant genoeg vindt om over te schrijven

Ik had mezelf wijsgemaakt niet te kunnen bloggen en precies daarom heb ik dat ook nooit gedaan. Verschillende smoezen kwamen voorbij die, in mijn hoofd, best logisch waren. Maar… de enige echte drempel was ikzelf. Dus zo zie je maar: iedereen kan bloggen, het is gewoon een kwestie van DOEN :-).

Over de auteur:

Frank Oeben

Frank is ontwikkelaar. Van mensen, van projecten en van organisaties. Door verbindingen te maken, kennis te delen en mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en die toe te laten passen. Bij Ordina doet hij dit vanuit wisselende rollen. Meestal meerdere tegelijk, onder andere als trainer. Telkens op zoek naar vernieuwing. Vernieuwing die zin heeft. Zodat het meer gaat over waar het over moet gaan. Op Ordina.nl schrijft hij over wat hij tegenkomt, waarover hij zich verwondert of over iets dat hij wil delen.