ORDINA BLOGT

De betaalrevolutie: Het pinnen van de toekomst

  • Marjolein Beusekom
  • 2 oktober 2015

De betaalrevolutie: Het pinnen van de toekomst.

Sinds kort worden nieuwe pinpassen uitgedeeld met een NFC-Chip, heeft Apple een eigen betalingssysteem en komen er steeds meer initiatieven op de markt om het betalingsverkeer te innoveren. Betalen anno 2015 heeft een nieuw stadium bereikt, maar wat gaat de toekomst verder brengen?

Neem het ‘contactloos betalen’. Deze trend in betalen is inmiddels sterk in opkomst. Het is bedoeld om snel (10 seconden sneller dan ‘normaal’), efficiënt en gemakkelijk betalingen uit te voeren en daarbij de drempel om uitgaven te doen zo veel mogelijk te verlagen. Betalingen onder de €25 kunnen nu zonder pincode worden afgerekend. De ambitie ligt er om dit jaar nog het ‘contactloos’ betalen te verschuiven naar ‘mobiel’ betalen. Hetzelfde concept, maar dan met je mobiele telefoon. Die moet overigens wel beschikken over een NFC-Chip, zoals de iPhone 6-series.

Contactloos betalen is in Nederland nog vrij nieuw. In het voorjaar van 2014 kwamen de eerste pinpassen met een NFC-Chippas op de markt. In het VK, Australië en de VS kon dit al langer. Hoewel Nederland wat langzaam deze betaalmethode omarmt (lees: wat de boer niet kent…) stijgt het gebruik inmiddels hard. Onze ‘oude’ pinpassen worden nu vervangen, maar als je niet kunt wachten kun je bij sommige banken ook al zelf gratis een nieuwe pas aanvragen.

Banken willen overigens graag mee-innoveren en het vertrouwen in deze betalingsmethodes opvoeren. Zo dragen zij volledig het financiële risico bij betalingen onder de 25 euro. Daarbij geeft een aantal banken gratis een speciale beschermhoes voor de pas uit, die de angst moet wegnemen dat je pinpas uitgelezen kan worden vanuit je tas of portemonnee.

Contactloos betalen zónder het gebruik van je pinpas is een ander verhaal. Door je mobiele telefoon met je bankzaken te koppelen kunnen tegenwoordig ook betalingen worden gedaan. Daarnaast zijn er inmiddels telefoons, o.a de iPhone 6 en hoger, die ook beschikken over een NFC-Chip. Dat zou betekenen dat je niet alleen je pincode mag vergeten, maar gerust je portemonnee (maar alleen je betaalpassen dus. Ja, je moet je nog steeds kunnen legitimeren…) thuis kunt laten liggen. In Amerika loopt de Starbucks hier al ver op vooruit. Al een aantal jaren maken zij het mogelijk om door middel van een barcode op de Starbucks-app, gekoppeld aan je bankrekening, je koffie of iets lekkers snel te betalen. Inmiddels is deze app uitgegroeid tot een app waarmee je niet alleen je bestelling afrekent en je saldo kunt opwaarderen, maar ook aankopen kunt doen in de webshop, punten kunt sparen en ondertussen een muziekje kunt luisteren op een playlist die Starbucks jou voorschotelt.

In Australië gaan ze nog een stapje verder, daar heeft de horeca-app ‘Clipp’ enorm veel succes. Met deze app op je telefoon zoek je het restaurant waar je naartoe wilt en maak je direct een reservering. Is de reservering bevestigd, dan opent deze app bij binnenkomst in het restaurant automatisch een rekening. Ben je uitgegeten en wil je afrekenen? Je opent simpelweg weer de app en betaalt zo direct via de telefoon. Klinkt goed, toch? De app is dan ook niet voor niets uitgeroepen tot beste app van 2014 (door Gizmo).

Apple heeft inmiddels ook een eigen betalingssysteem ontwikkeld: Apple Pay, waarmee bankpassen steeds vaker overbodig worden. Apple Pay is onderdeel van de iPhone 6 en hoger en is gekoppeld aan je creditcard. Omdat het werkt i.s.m. de vingerafdrukscanner en pincode, is dit een veilige manier van betalen. Deze dienst werkt nu enkel nog in Amerika (wat ook deels te maken heeft met de ‘creditcardcultuur’ aldaar), maar is wellicht in de toekomst ook beschikbaar in Nederland.

Maar er zijn nog andere interessante ontwikkelingen. Zo bestaat er tegenwoordig het Facial Recognition Pay System; het Finse bedrijf Uniqul is bezig met een betalingssysteem op basis van gezichtsherkenning, waarmee je dus kunt betalen zonder portemonnee, ID, betaalpas of mobiele telefoon. Het systeem is volgens het bedrijf van militaire precisie en moet zelfs in staat zijn om identieke tweelingen van elkaar te onderscheiden! Ook heb je Only Coin, een Amerikaans bedrijf dat onlangs een digitale betaalpas heeft ontwikkeld waar je al je andere betaalpassen, zowel debit-, credit- of spaarkaarten e.d., aan kunt koppelen. Zo heb je nog maar één pas nodig. De ideale uitvinding voor alle overvolle portemonnees?

Ten tijde het schrijven van deze blog komt het nieuws dat Nederland het eerste land zal worden dat, in samenwerking met Mastercard en ABN AMRO, betalen met gezichtsherkenning in de praktijk zal gaan testen! De gezichtsherkenning gebeurd middels video. Er moet met de ogen geknipperd worden zodat een het gebruik van een foto voor de lens door criminelen niet mogelijk is. Arjan Bol, Country Manager MasterCard Nederland stelt: “Biometrische technologie is nu zover ontwikkeld, dat we het kunnen gebruiken om ook online betalingen simpeler en veiliger te maken. Deze proef gaat hiervoor het bewijs leveren. En wat is er nu makkelijker – en leuker – dan betalen met je eigen selfie!

Kortom: cash geld is uit, daar zijn de meesten het wel over eens. Maar hoe zullen we echt gaan betalen in de toekomst? Betalen met de NFC-chip op je pinpas, met een app of chip op je mobiele telefoon, of misschien via je horloge (Apple watch, smart watch), misschien wel op basis van gezichtsherkenning – of gewoon weer terug naar het internetbankieren en de oude vertrouwde pinpassen? De techniek staat er, blijft veranderen, innoveren en ontwikkelen. Wellicht laten we in de toekomst dan toch écht onze portemonnee thuis en is de mobiele telefoon onmisbaar (voor zover die dat natuurlijk al niet is…). Dát onze manier van betalen verandert is in ieder geval zeker, en ik ben benieuwd wat de toekomst hierin zal brengen.