ORDINA BLOGT

Succesvolle IT projecten

IT-projecten: zo kan het ook!

  • Maryse Meinen
  • 30 september 2015

Na het vernietigende onderzoeksrapport van de commissie Elias geen nieuws onder de zon: grote IT-projecten falen te vaak. De geleverde resultaten vallen kwalitatief vaak tegen, klanten krijgen niet wat ze hadden verwacht en er is zelden sprake van een samenwerkingsovereenkomst waarin samen bouwen aan een goede oplossing centraal staat.

Is de IT-sector dan een falende tak van sport? Is het uitzichtloos?

Welnee. Ook hier niets nieuws onder de zon: in de IT is agile werken al een tijdje steeds meer gemeengoed. Dat betekent: samen met je opdrachtgever – die echt nauw betrokken is en ook veel effort steekt in realiseren van resultaten – in kleine iteraties (“sprints”) werkende software bouwen. Werkende software, die je dan ook meteen kunt laten zien en kunt ervaren in de praktijk. In kleine stapjes. Met na elk stapje de mogelijkheid als klant te zeggen: we stoppen er mee, het is goed zo. Of niet, maar we geloven er niet meer in. Miljoeneninvesteringen laten wegvloeien? Nergens voor nodig: snel ingrijpen door de opdrachtgever is met agile werken heel goed mogelijk. En het goede nieuws is: bij alle IT dienstverleners in Nederland kent men dit agile werken.

Maar… agile werken staat of valt met betrokkenheid van de klant. Echt meedenken en echt participeren. Het veelgehoorde “ontzorgen” dat opdrachtgevers vaak van de IT bedrijven verwachten, dat hoort daar dus niet bij. Opdrachtgevers zouden geen opdrachten “over de schutting” naar IT bedrijven moeten gooien maar juist heel actief betrokken bij de gezamenlijke inspanningen moeten blijven. Alleen als je samen actief bijdraagt aan de oplossing, kom je tot echte, duurzame resultaten.

Zelf werk ik al een tijdje volgens agile (scrum, in mijn geval). En het levert niet alleen betere resultaten op, maar ook gelukkigere mensen in beter functionerende teams. In scrum teams heerst een open cultuur – en daar word ik dan weer erg blij van.  Transparantie en eerlijke feedback zijn essentieel. Met die feedback kun je dan in je korte iteraties (maximaal 4 weken) weer zorgen voor het verbeteren van je werkende software.  

Kortom: het kan echt anders. Het moet anders. ICT. Maar dan voor mensen!