ORDINA BLOGT

DevOps days Amsterdam 2016

Eind juni was ik op de DevOps days in Amsterdam om kennis te delen met vele DevOps enthousiastelingen. Mijn ervaringen wil ik met jullie delen.

  • Henrich Gronloh
  • 29 juli 2016

Wat is er zo leuk aan om hier bij te zijn?

Vanuit diverse hoeken van de wereld zijn de deelnemers aan de conferentie naar Amsterdam gekomen om daar met elkaar kennis te delen over DevOps. Er zijn deelnemers vanuit Nieuw Zeeland, Duitsland, Nederland, Polen, Tsjechië, België, Frankrijk, India en nog vele andere landen. Het is een gemêleerd gezelschap en dat is er leuk. Iedereen brengt zijn eigen kennis en ervaring mee naar het evenement.

Wat heb ik geleerd?

De eerste dag, op 29 juni is de workshop dag, waarin je mee kan doen in de verschillende workshops die er zijn. Er zijn technische workshops waarin je verschillende tools kan proberen en ook cultuur workshops waarin je leert hoe je gedrag kan veranderen of meer succes uit je team kan halen.

Zelf ben ik naar de workshop van Dave van Herpen & Robert den Broeder geweest over Organizational Behavior Management. Een wetenschappelijke manier om gedrag te definiëren, gewenst gedrag te beschrijven en te beïnvloeden, zodat je je team kan gaan laten excelleren. Ik heb zelf ervaren hoe lastig het is om gedrag te definiëren, om zo het gewenste gedrag binnen je DevOps team te beschrijven. Dit is overigens de lastigste stap binnen OBM.

Daarna heb ik me laten informeren door Philipp Krenn over de Elastic Stack die bestaat uit Elasticsearch, Logstash, Beats en Kibana. Hiermee kun je logs monitoren en analyseren vanuit de grafieken die je kan maken met het pakket. Er was een USB stick beschikbaar om zelf een versie te installeren op je laptop en er tijdens de workshop mee aan de slag te gaan onder begeleiding van Philipp.

De laatste workshop die ik gevolgd heb is die van Tiziano Perruci over Feature Based Continuous Deployment. Hierin werd uitgelegd en gedemonstreerd hoe je met Jenkins je pipeline kan bouwen, waarbij er vanuit de verschillende deelnemers veel vragen kwamen hoe zij het beste konden omgaan met specifieke problemen waar ze tegenaan liepen.

Wat zijn de hot items op dit moment?

De andere twee dagen zijn er presentaties over de verschillend items rond DevOps die nu actueel zijn. Ook dit levert je nieuwe inzichten op die je in je dagelijkse praktijk kan toepassen.

Op de tweede dag van de DevOps days beet Erica Baker van Slack het spits af. Ze vertelde over haar ervaring als vrouw in een mannenwereld en hoe zij wil bijdragen aan de diversiteit binnen de IT organisaties. De grotere diversiteit zie je op de DevOps days van Amsterdam ook steeds meer ontstaan, doordat er vanuit verschillende landen en culturen steeds meer deelnemers komen.

Daarna waren er verschillende presentaties over The Evolution of Automation, DevOps en Microservices, DevOps en Security, The Mathematics of Reliability.

Het volgende blok is een blok met Ignites waarin de presentator in 5 minuten over een onderwerp wat kan vertellen. Zo krijg je op een leuke manier kennis gedeeld over zeer diverse DevOps onderwerpen, zoals het Imposter Syndrom over je op je plek voelen in je eigen team en een Ignite over hoe je eenvoudig documentatie kan maken in een CI omgeving.

Deel drie van de dag zijn de open spaces, waarbij je zelf onderwerpen mag aandragen waarover je met de deelnemers van gedachte wil wisselen. Je kon ook kiezen om naar een tweetal workshops te gaan in de grote zaal. Ik heb deelgenomen bij de open space over het gebruik van een waardestroom tijdens de retrospective om zo je bottlenecks inzichtelijk te krijgen in je proces. De tweede sessie open space ging over wanneer het handig is om Scrum dan wel Kanban in te zetten in je DevOps team. Beide waren interessante discussies met zeer herkenbare voorbeelden die ik in mijn dagelijkse praktijk tegen kom. De tijd van de derde sessie heb ik gebruikt om bij te praten met een aantal deelnemers. De tweede dag werd traditioneel afgesloten met een BBQ.

Op dag 3 waren er ook weer interessante presentaties. Ken Mugrage vertelde in zijn presentatie over zijn eigen ervaring met het fenomeen burnout dat speelt in de DevOps community. Hoe kun je de signalen herkennen en er het gesprek over kan aangaan. Daarna vertelde Victoria Jeffrey hoe Test-Driven Infrastructure je kan helpen versnellen in je deployment pipeline. Desmond Delissen vertelde ons over zijn reis in Continuous testing in een API omgeving. Hoe kan je zorgen dat je de fouten eerder vindt en kan fixen. Het verhaal van Harm Weites van Wehkamp was zeer inspirerend, vooral om dat hij deelde welke grote fout er was gemaakt, waardoor een groot deel van de nieuwe omgeving verdwenen was op een cruciaal moment en hoe ze dit hebben kunnen fixen en voorkomen voor de toekomst.

’s Middags waren er Ingnites, onder andere ‘Systems are Simple. Humans are Complex’ van Hannah Foxwell waarin ze uitlegt waarom veranderen zo lastig is.

De middag werd afgesloten met open spaces. Je kon ook kiezen om naar twee presentaties te gaan en daar heb ik die middag voor gekozen. Ik ben naar de presentatie van Melanie Rieback over het inzetten van Pentesting ChatOps en de presentatie van Guy Podjarny ‘Writing Secure Node Code’ over het maken van veilige code en de gevaren als je dat niet doet. Een leuke presentatie en demonstratie van het hacken in een hiervoor neergezette omgeving.

Tenslotte was er de officiële afsluiting van de DevOps Days Amsterdam 2016 met de aankondiging van een aantal DevOps days elders in de wereld. Tevens werd de datum voor de DevOps Days Amsterdam volgend jaar bekend gemaakt, die gepland is eind juni 2017. Het was weer een geslaagde DevOps Days Amsterdam wat mij betreft, het derde jaar voor mij. Ik zou zeggen tot volgend jaar.

Over de auteur:

Henrich Gronloh

Henrich Grönloh is een ervaren Agile Coach. Hij adviseert, traint, coacht en begeleid management en medewerkers bij het toepassen van Agile en Lean in de organisatie. Hij heeft diverse uitrollen gedaan van Scrum, Kanban, DevOps en verschillende processen verbeterd.