ORDINA BLOGT

Ik Wil Cucumber

  • 30 mei 2016

Geregeld krijg ik de vraag van klanten of collega's dat men binnen de organisatie Cucumber (of SpecFlow) wil invoeren en of ik daarbij kan helpen. Mijn wedervraag is dan altijd of men Behaviour Driven Development (BDD) wil gaan invoeren. Indien daarop het antwoord 'Ja' is, dan kan en wil ik zeker helpen! Maar start men mij aan met grote vraagtekens, dan wordt het een ander verhaal.... Cucumber (of BDD) invoeren met als enige doel Cucumber (of BDD) invoeren is over het algemeen gedoemd te mislukken. Want waarom zou je iets willen implementeren wanneer je er niet meer over weet dan dat het 'hip en happening' is? Welk probleem gaat dit oplossen?

Wat is Cucumber?

Het is belangrijk te beseffen wat Cucumber is. Cucumber is een tool, een hulpmiddel. En in feite niet meer dan een framework die scenario's in de vorm van 'Gegeven..., Als..., Dan...' (Gherkin) kan vertalen naar een taal die de computer begrijpt zodat dit ingezet kan worden binnen testautomatisering. De testautomatisering zelf gebeurt echter middels een andere tool, zoals Selenium. Cucumber zelf doet dus feitelijk niet zoveel!

Waarom wordt er dan zoveel gesproken over Cucumber (of Specflow: Cucumber voor .Net)? Wanneer men gebruik gaat maken van Behaviour Driven Development is dit simpelweg dé tool om hiermee aan de slag te gaan. Maar het doel moet dan wel zijn om Behaviour Driven Development te introduceren. BDD is een manier van werken en vooral ook denken waarbij het gedrag van de eindgebruiker centraal staat. Zie ook mijn andere blogs voor meer uitleg hierover. Wanneer een organisatie hiermee aan de slag wil, dán is het verstandig ook eens te kijken naar de mogelijkheden van Cucumber. Maar blijft het enkel bij de stelling 'Ik wil Cucumber!', dan raad ik persoonlijk toch aan eerst eens verder te kijken....

Meer weten over BDD en Cucumber? Neem contact met mij op of met de eigen Ordina contactpersoon!