ORDINA BLOGT

Alleen is maar alleen

  • 7 september 2016

Kom, we gaan bloggen. Ja, gaan we doen! En toen werd het een hele tijd stil.

Wel jammer, want dat bloggen is namelijk net als een heleboel andere dingen: je moet het wel doen. En bijna niemand doet het.

Heb je nooit dat je weer zo’n weergaloos succesverhaal leest over een paar nerds met een slim idee, garage, appje, beetje marketing… en ineens kassa. Vet kassa! Zo’n dingetje als buienradar bijvoorbeeld. Je jat wat gegevens die ergens gratis verkrijgbaar zijn, tovert er een leuk schilletje omheen en voor je het weet ben je een van de meest bezochte websites van Nederland. Elke huisvrouw die de was buiten hangt, kijkt eerst even op jouw site of de hemel droog blijft. Leuk als je dat mixt met advertenties van wasmiddelen of zoiets, dan stroomt het geld binnen.

Heb je dat nooit, dat je dan denkt: waarom heb ik dat niet bedacht? Maar weet je, het wordt nog erger als je af en toe wel een goed idee hebt. En dan? Wat doe je dan? Dromen over hoe jouw idee in een succesvolle app wordt gegoten, dromen dat iedereen erover praat, tot je een telefoontje krijgt van Mark Zuckerberg die jouw appje wel wil inlijven in zijn imperium voor een slordige… 100 miljoen?

Het probleem van dromen is dat het vaak bij dromen blijft.

Nog zowat. Laatst hadden we een meeting in Kijkduin. Prachtig weer, graadje of 27, onbewolkt. Voor hotel Atlantic zaten honderden mensen driftig op hun mobieltje te kijken. Wat deden al die mensen daar? Even later, toen we lekker in het zonnetje op het terras van een beachclub zaten, gebeurde er iets… bijzonders. Van het ene op het andere moment rende de hele meute vanaf de boulevard in volle galop richting het strand. Met de mobiel in de hand.

Tja, Pokémon Go. Een paar keer per dag komen er monsters tevoorschijn in de virtuele wereld van dit spel, en Kijkduin is de populairste monstervangplek van Nederland, naar het schijnt. Bizar gewoon. Kinderen, nerds, mannen van middelbare leeftijd (ook zonder kinderen), vrouwen van boven de 40 met een shaggie tussen de lippen er achteraan hobbelend omdat ze het tempo niet konden bijbenen…

Aan de ene kant volslagen idioot, aan de andere kant natuurlijk briljant bedacht. Een spel waarin je fysiek moet rondlopen, geniaal concept. Zelfs de ouders van tieners zijn er blij mee, voor de verandering. Omdat, jazeker, Pokémon Go ervoor zorgt dat de kids nou eens achter dat scherm vandaan komen en weer buiten gaan spelen. Op jacht naar Pokémonsters. Mooi toch?

Weet je wat mooi is? Vandaag werd bekend dat het spel in de twee maanden dat het nu draait, al 440 miljoen dollar geeft opgebracht. Dan zeur je niet meer, hè!

Terug naar de blog. Want inderdaad, dat is ook iets dat je op een gegeven moment gewoon moet doen. Net als het ontwikkelen van zo’n malle app. Niet dat je van bloggen rijk wordt of zo, maar het is een aardige manier om wat van je kennis en beschouwingen te delen met de buitenwereld.

Dus zijn wij het, tegen alle verwachtingen in, gewoon maar gaan doen. Maar dan wel samen. Waarom? Jawel, alleen is maar alleen. Met z’n tweeën heb je een stok achter de deur, zoals dat heet. En twee weten meer dan één. Dat laatste is heel handig omdat je ineens twee keer zoveel ideeën tot je beschikking hebt. Beter nog, het sparren met elkaar over onderwerpen is uitermate waardevol en genereert ook nog eens nieuwe ideeën. En hoe handig is het om even elkaars krabbels te reviewen!

Dus: gewoon maar doen. En nu volhouden ;-)

Josiane Donker en Alexander van den Eshof

Josiane Donker en Alexander van den Eshof werken beiden bij Ordina Projectmanagement. Naast het dagelijks leiden van projecten houden zij zich intensief bezig met vakgebiedontwikkeling en het ontwikkelen en geven van cursussen, met name op het gebied van agile projectmanagement en soft skills. Alexander is daarnaast communicatiekundige en Josiane is gespecialiseerd in vormgeving.