ORDINA BLOGT

Hoe krijg je snel creatieve ideeën?

  • 1 februari 2017

Paul Rulkens was 25 januari jongstleden onze keynote-spreker tijdens de Ordina Open Innovatiedagen in Groningen en gaf ons aan het eind van de dag tips om zelf met innovatie aan de slag te gaan.

Denken kost veel energie. Het is namelijk moeilijk om lang achter elkaar echt diep te denken. Dit is de reden dat ons brein snel standaard oplossingen aanbiedt voor problemen die we tegenkomen. Wil je dieper gaan en zoeken naar creatieve oplossingen, dan is de ’20 manieren techniek’ een hele snelle, eenvoudige, maar zeer effectieve methode.

Zo voer je de techniek uit:

  • Definieer je probleem als een vraag en zet deze vraag op een leeg vel papier. Bijvoorbeeld: Hoe krijg ik meer en betere klanten?
  • Schrijf vervolgens alle mogelijk oplossingen op dit vel papier.
  • Als het probleem echt belangrijk is, dan komen de eerste 5 tot 10 oplossingen heel snel. Deze oplossingen komen spontaan uit het bewuste brein.
  • Oplossingen 10-15 zijn moeilijk. Dit vereist dieper nadenken en het maken van nieuwe associaties. Je instinct is om op te geven en een oplossingen te kiezen die je al op hebt geschreven. Doe dit niet en hou vol!
  • Oplossingen 15 tot 20 zijn echt lastig. Echter, dwing jezelf om door te gaan totdat je 20 oplossingen op papier hebt gezet. Vaak zie je dat de creatieve doorbraak ideeën pas verschijnen na oplossing 15.
  • Kies vervolgens uit dit rijtje van 20 oplossingen de beste. Neem vervolgens zo snel mogelijk actie om te testen of deze oplossing werkt.

De ’20 manieren techniek’ is een krachtige methode om snel nieuwe ideeën te krijgen. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker dit uiteindelijk wordt. Doe je dit met een groep, in de vorm van brainstormen, zorg dan dat de deelnemers eerst individueel 20 oplossingen opschrijven en kies daarna als groep pas de beste oplossing om mee aan de slag te gaan.

Mocht je vragen hebben aan Paul Rulkens, dan kun je een mail sturen naar paul@agrippaci.com.