Ordina

Campusparty: vijf dagen technologie en fun

De vijftigste editie van het internationaal rondreizende Campus Party was afgelopen week in Utrecht neergestreken. Op het technologiefestival kunnen de deelnemers kennismaken met uiteenlopende innovatieve ideeën van start-ups wereldwijd en luisteren naar lezingen van bekende namen uit de techwereld.

De organisatie rekende op zo’n 5000 studenten en 15.000 andere deelnemers uit binnen- en buitenland, maar op de derde dag van het festival is het betrekkelijk rustig in de verschillende hallen. Het kan natuurlijk zijn dat de deelnemers nog even moeten bijkomen van het avondprogramma dat tot na middernacht heeft geduurd.

Campus Party heeft namelijk nogal wat te bieden. Van workshops op het gebied van innovatie en wetenschap tot lezingen over tips en tricks voor start-ups, de hyperloop, datajournalistiek en crowdfunding. Maar Campus Party is ook gewoon fun. Naast de EK indoor drone racing was er live-muziek met bands en dj’s. Ook kon je met behulp van virtual reality ervaren hoe het is om parachute te springen of in een formule-1 te rijden. Ordina’s Smart Technology benutte deze kans om de gloednieuwe HoloLens van Microsoft te demonstreren.

Bij het event horen natuurlijk ook allerlei hackathons. Zo organiseerde de Rabobank in samenwerking met Ordina een FinTech-hackathon, waarbij de deelnemers een oplossing moesten verzinnen voor het vraagstuk hoe je klanten financieel bewustzijn kan bijbrengen, zodat ze niet de verkeerde financiële beslissingen nemen. Winnaar werd het team dat een applicatie bedacht, waarbij de klant op basis van zijn financiële situatie de vraag krijgt of hij een aankoop inderdaad wil doen.Volgens Roland Kierkels, developer en een van de teamleden, is het niet de bedoeling dat de klant bij iedere aankoop deze vraag krijgt voorgeschoteld. “De applicatie kijkt naar je financiële gedrag in het verleden, uitgavenpatroon, huidige banksaldo en houdt ook rekening met de betalingen die er de komende tijd nog aankomen zoals de huur en abonnementskosten.”

Bij de Food & Agri-hackathon van Rabobank kregen de deelnemers de vraag voorgelegd hoe je met behulp van ‘smart farming’ boeren kunt helpen om de veestapel gezond te houden. Winnaar werd het team dat met data-analyse op het gebied van onder meer bemesting, ras en aantal koeien, melkopbrengst en voer tot de app Happy Cows kwam, waarin de boer per dag kan zien wat er moet gebeuren en welke koeien welk voedsel moeten krijgen. Op deze manier kan de boer veel efficiënter met zijn tijd en kosten omgaan en bovenal werken met een gezondere veestapel.

Benieuwd naar een impressie? Bekijk ons filmpje!