Frank Verbruggen +31(0)612202274

Continuous Delivery en DevOps

zorgt voor optimale samenwerking

We hebben overal met nieuwe uitdagingen te maken. De economische omstandigheden zijn moeilijk, overheidsinstellingen krijgen te maken met open data en bedrijven zijn genoodzaakt om goedkoper, beter en sneller software op te leveren. Dit alles moet gerealiseerd worden en daarnaast moet beheer ook steeds beter performen. Zero downtime en risico’s managen moeten aansluiten op deze visie. Continuous Delivery en DevOps helpen bij het oplossen van deze complexe vraagstukken.

Continuous Delivery en DevOps Contact Neem contact op met Frank Verbruggen

Samen verder

DevOps brengt development en operations dichter bij elkaar en breekt de muur tussen beide afdelingen af. Door kennisdeling kunnen beide afdelingen zich beter in elkaars perspectief verplaatsen. Zij nemen gezamenlijke verantwoordelijkheid voor nieuw op te leveren software en het succesvol draaien van de software in productie. Het gezamenlijke proces zorgt ervoor dat software sneller en beter naar productie gaat.

Met DevOps bereikt uw organisatie haar doelen door een combinatie van Continuous Delivery en organisatieverandering. In een succesvolle implementatie van DevOps is de ICT-afdeling van een bedrijf een goed geoliede machine die door samenwerken grote resultaten bereikt. Dit samenwerken gebeurt op verschillende vlakken en brengt allerlei positieve gevolgen met zich mee:

  • Samenwerking tussen beheer (functioneel, technisch, change management, release management) en ontwikkeling in een Continuous Delivery-setting;
  • Samenwerking tussen ontwikkeling en business in een agile-setting;
  • Samenwerking tussen management/directie en innovatie/architectuur als sturing op continue verbetering.

Continuous Delivery

Continuous Delivery is het technische resultaat van vooruitgang en samenwerking tussen mensen die software moeten opleveren en mensen die het moeten beheren. Continuous Delivery stelt simpelweg dat software op ieder moment geautomatiseerd naar productie gereleased moet kunnen worden. Hiervoor is zowel de tooling nodig als aanpassingen in releaseprocessen en in opleveringen van software. Een voorwaarde om veilig geautomatiseerd te kunnen releasen, is uitvoerig en geautomatiseerd te testen.

Het doel van Continuous Delivery is de tijd die het kost om een nieuwe wijziging veilig in productie te zetten te minimaliseren. Hiervoor is niet alleen een verandering nodig in de manier van werken en samenwerken, maar ook in de manier hoe we met software en testen omgaan. Dit voorkomt infrequente, grote releasemomenten met veel risico en maakt de weg vrij voor veel releasemomenten met weinig extra functionaliteit, waardoor het risico op fouten kleiner wordt.

Cultuuromslag

Ordina vindt DevOps cruciaal omdat dit ons in staat stelt sneller en beter businessvalue op te leveren voor de klant. Een belangrijk onderdeel van DevOps is een cultuurverandering in een organisatie tot stand brengen, wat wellicht het lastigste onderdeel van DevOps is. Ordina heeft een duidelijke visie op de implementatie van DevOps. Deze visie is gericht op DevOps Small Steps, waarbij met behulp van pilotprojecten een klein deel van de organisatie met cultuurveranderingen via DevOps krijgt te maken.

Maatwerk

Het veranderingsproces is maatwerk en is gebaseerd op actieve participatie van alle betrokkenen. Om al deze veranderingen succesvol in te zetten, is er kennis, kunde, toewijding en visie nodig. De Java-professionals bij Ordina kunnen dat leveren en faciliteren uw organisatie met specialistische kennis uit alle gelederen van Ordina. We passen DevOps en Continuous Delivery inmiddels succesvol toe.