Pieter van der Meer +31(0)653208876

Craftsmanschip

Kwalitatieve software is
Sleutel tot succes

Bij Ordina vinden we softwarekwaliteit zeer belangrijk. In ons vakgebied wordt dit aangeduid met de term 'craftsmanship'. Het staat de laatste jaren flink in de belangstelling. Tegelijkertijd zijn er over de term vele discussies. Een ding is duidelijk; een eenduidige definitie is er niet te geven. Voor de Ordina-professional heeft het alles te maken met de liefde voor het vak.

Craftsmanschip Contact Neem contact op met Pieter van der Meer

Liefde voor het vak

Het is mogelijk om softwareontwikkeling te vergelijken met een vak als timmerman of auteur. Bij beide vakken is het duidelijk te zien als iets met zorg en aandacht is gemaakt. Deze vergelijking is het gemakkelijkst uit te leggen voor een auteur. In Nederland kan (bijna) iedereen schrijven. Toch zijn er maar weinig mensen die in staat zijn een goed boek te schrijven. Tijdens het lezen van het boek of artikel moet de auteur in staat zijn om de lezer te boeien door op goede wijze van de laatste technieken en trends in zijn vakgebied gebruik te maken.

Voor softwareontwikkeling geldt hetzelfde. In het verleden zijn diverse boeken over methoden en technieken geschreven. Vooral de boeken over algoritmen zijn nog steeds van toepassing. Andere daarentegen beschouwen we nu als achterhaald en gebruiken we niet meer.

Agile

Neem bijvoorbeeld de ontwikkelmethodiek. Twintig jaar geleden was iedereen ervan overtuigd dat de watervalmethode de aanpak voor grote projecten was. Sinds die tijd zijn we massaal via RUP overgestapt naar Agile. Dit wil niet zeggen dat waterval niet meer geschikt is voor een bepaald type project. Er zijn nog genoeg typen projecten die wel baat hebben bij de watervalaanpak.

De term craftsmanship wordt voornamelijk gebruikt door de Agile-beweging die momenteel populair is. Het Manifesto stuurt aan op een multidisciplinair team van vakmensen. Dit team wordt verantwoordelijk gehouden voor het product dat zij levert, waarbij de nadruk ligt op kwaliteit en werkende software. Bij dit alles willen we ook nog een minimale set aan documentatie en processen.

Vakmanschap

Om hieraan te kunnen voldoen, is het inderdaad noodzakelijk dat alle leden van het team hun vak verstaan en op de hoogte zijn van verschillende technieken. Dit is alleen mogelijk door software te maken die van hoge kwaliteit is en zonder noemenswaardige problemen is te lezen en te begrijpen.

Om dit mogelijk te maken, hebben we een goede gedeelde kennisset nodig. Als de leden van een team op de hoogte zijn van de laatste technieken en bekend zijn met de Java SE- en EE-standaarden kun je deze snel aan ander teamleden overdragen. Door gebruik van standaard technieken en patterns is code gemakkelijk overdraagbaar. Software die aan die voorwaarden voldoet, is van goede kwaliteit en zorgt voor een stabiel product.

Kennisontwikkeling

We houden op verschillende manieren onze kennis op peil. Zo hebben wij een uitgebreid curriculum van interne cursussen en organiseren we ‘Innoveer jij mee’-sessies met interne en externe sprekers.

Intern is er een kennisteam. De leden van het team houden de ontwikkelingen in de Java-wereld nauwlettend in de gaten. Features, libraries en platformen zijn niet de enige leidraad waar we onze aandacht op richten. Iedereen in het team is ook werkzaam bij een klant. Binnen de klantomgeving hebben zij te maken met wat er mogelijk is binnen bedrijfsculturen en houden ze rekening met commerciële belangen. Hoe mooi die ene mooie nieuwe feature in de EE-standaard ook is, ze is misschien voor de meeste klanten niet van toepassing.

De combinatie van technische kennis en de ervaringen bij de klanten bundelen we jaarlijks in het ‘Java Trends Rapport’. Dit rapport delen we met alle medewerkers. Dit rapport gebruiken we ook voor externe presentaties om de dialoog met de klant aan te gaan. Met deze combinatie kiezen we samen met de klant voor een oplossing die toekomstvast is en die met de laatste technieken wordt uitgevoerd.