Martin Weidner Business Unit Manager Codestar +31 6 10465694

Modulaire architectuur

Een wijziging op een bestaande applicatie is voor veel organisaties geen onbeduidende aangelegenheid. Op het oog simpele wijzigingen resulteren niet zelden in een kostbaar en langdurig traject. Dit is vaak te herleiden naar de manier waarop organisaties hun ontwikkeltrajecten hebben georganiseerd en het ontwerp van de software. Het opdelen van software in autonome modules helpt bij het vinden van een duurzame oplossing.

Modulaire architectuur Contact Neem contact op met Martin Weidner

Grondgedachte

Modulaire architectuur gaat uit van het principe dat een softwaresysteem uit een set van autonome componenten bestaat die met elkaar in verbinding staat. Het idee is dat je de individuele componenten kunt vervangen of dat je componenten kunt verwijderen of toevoegen. Het ontwikkelen van een modulaire architectuur is dus het opbreken van je applicatie in kleinere delen met het doel om onderlinge afhankelijkheden te minimaliseren. Dit biedt vele voordelen. De applicatie is beter te testen, ontwikkeltrajecten worden korter en de applicatie is beter te onderhouden.

Uitdagend

Modulaire architectuur is niet nieuw als idee. Het is echter in de praktijk moeilijk te realiseren. Dit heeft enerzijds te maken met de noodzakelijke technologie om het principe volledig te implementeren. Anderzijds komt het door de manier waarop je binnen de organisatie software ontwerpt en bouwt. Daarnaast speelt het ambitieniveau ook een belangrijke rol. Zo wordt OSGi vaak genoemd als framework om modulaire architecturen te realiseren. Het is een krachtig framework waar je onder andere dynamisch services kunt laden, verwijderen of vervangen. De voorbeelden zijn spectaculair en kennen technische hoogstandjes.

Begin bij de basis

Elke gedegen implementatie begint echter bij de basis. Je moet de code eerst correct organiseren om dynamische, modulaire applicaties mogelijk te maken. Alleen al het feit dat de code in de juiste modules is georganiseerd en heldere communicatielijnen heeft, geeft voor veel organisatie toegevoegde waarde. Deze waarde is vaak terug te vinden in het onderhoud van de applicatie.

Toegevoegde waarde

Ordina onderkent het belang van een modulaire architectuur. We willen toegevoegde waarde bieden voor de klant door het creëren van code die gemakkelijk te onderhouden is, heldere communicatielijnen en een zo klein mogelijke time-to-market. Dit vergt maatwerk.

Ordina biedt haar professionals trainingen in het ontwikkelen van modulaire architecturen. Hier komen de verschillende implementatiemogelijkheden en consequenties van de verschillende keuzes aan bod. Deze trainingen kunnen we ook bij uw organisatie geven.

Mocht u meer willen weten over modulaire architectuur of wat dit betekent voor uw organisatie, neem dan contact op. Onze professionals zijn u graag van dienst.