Taco Dirks Waarnemend partner Ordina Consulting Finance +31(0)630648000

Blockchain

StartBlock: Digitalisering van vertrouwen met Blockchain

Vrijwel iedereen heeft wel eens gehoord of gelezen over Blockchain. Volgens diverse experts is deze technologie ‘the next big thing after the internet’. Het is een veelbelovende techniek waar diverse grote bedrijven enorm nieuwsgierig naar zijn. In de praktijk blijkt het echter ingewikkelde materie. Wat kunt u er precies mee? Hoe werkt het? Hoe gebruikt u deze disruptieve technologie in de dagelijkse praktijk?

Om organisaties te ondersteunen in de ontdekkingstocht van de Blockchain heeft Ordina een stappenplan ontwikkeld. Wij helpen u te ontdekken wat Blockchain is en wat deze technologie voor uw organisatie en klanten kan betekenen. Door met sprints te werken, maken we voor u concreet wat u per fase van ons kunt verwachten. Ook bepaalt u steeds opnieuw of en wanneer u door wilt naar de volgende stap. Voordeel hiervan is dat uw investering beperkt blijft en u als organisatie snel bruikbare resultaten tot uw beschikking heeft.

Ordina kan u zowel helpen met advies rondom Blockchain als met het daadwerkelijk maken en implementeren van Blockchain-oplossingen. Hiermee zijn we een ‘one-stop-shop’ voor Blockchain.

Blockchain Contact Neem contact op met Taco Dirks

Onze 'Startblock'-aanpak

Ordina heeft zowel business capaciteiten als technische capaciteiten op het gebied van Blockchain in huis. Hiermee bieden wij een one-stop-shop oplossing voor Blockchain. Omdat wij begrijpen dat iedere klant een andere behoefte heeft, bieden wij u vijf stappen aan. U kunt hiermee zelf vaststellen welke stappen u wilt kiezen. Bovendien kunt u steeds opnieuw bepalen of en wanneer u een volgende stap zet. Onze aanpak combineert de voordelen van een ‘Lean start up proces’ met onze kennis over Blockchain.

Deze ‘Startblock’ aanpak bestaat uit de volgende vijf stappen:

 • Workshop
  Tijdens de workshop informeren we u op een interactieve manier over wat Blockchain is en wat de mogelijkheden van deze technologie zijn. Vervolgens gaan collega’s van uw eigen organisatie en die van Ordina samen aan de slag om cases te bedenken en te pitchen. We eindigen de workshop met een selectie van de beste ideeën.
 • Design sprint     
  Tijdens deze stap werken we één of meerdere ideeën van de workshop uit naar concrete use cases. Na de design sprint heeft u een clickable demo die is getoetst bij uw stakeholders.     
 • PoC (Proof of concept)
  Na iedere sprint is er functionaliteit beschikbaar die toont hoe de applicatie gebruikt wordt, hoe de Blockchain werkt en wat de toegevoegde waarde van de use case is voor uw organisatie.
 • Minimum viable products           
  Tijdens deze stap definiëren we de eerste Minimum Viable Products (MVP’s). Aan de hand hiervan zullen wij een team vormen om daadwerkelijk een Minimum Viable Product te produceren.
 • Ontwikkeling product
  In deze fase wordt het product continu doorontwikkeld, getest bij klanten en naar de markt gebracht.      

Wat is Blockchain?

Een Blockchain is een netwerk waarin alle spelers direct met elkaar zijn verbonden en gezamenlijk een administratie delen en onderhouden. Mutaties in deze administratie moeten voldoen aan regels die zijn geprogrammeerd in de Blockchain. Ook moeten zij worden gevalideerd door de spelers in het netwerk voordat ze in de gezamenlijke administratie worden opgenomen. De gezamenlijke administratie in een Blockchain groeit en bouwt voort op het verleden.

Deze technologie biedt enkele zeer concrete voordelen. Samengevat zijn dat:

 • Veilig:  Doordat alle transacties moeten voldoen aan de regels van het netwerk en moeten worden gevalideerd door de spelers is frauderen vrijwel onmogelijk. Een transactie die niet aan de regels voldoet, wordt niet opgenomen in de administratie en vindt daardoor niet plaats. Indien meerdere spelers een foutieve transactie goedkeuren, worden deze spelers uit het netwerk verwijderd.
 • Geen derde partij: Blockchain borgt het vertrouwen dat nodig is voor transacties zonder dat hier onafhankelijke derde partijen voor nodig zijn. Een Blockchain valideert namelijk alle transacties en bovendien is er consensus nodig binnen het netwerk voordat een transactie wordt goedgekeurd. Ordina noemt dit ‘digitalisering van vertrouwen’. Doordat derde partijen overbodig worden, zijn transacties via een Blockchain sneller en goedkoper.
 • Geautomatiseerd: Een Blockchain kan geprogrammeerd worden om te controleren of aan de gestelde voorwaarden voor een transactie wordt voldaan. Zo kunnen de voorwaarden van geprogrammeerde overeenkomsten (‘Smart Contracts’) worden gecontroleerd en kan de transactie automatisch plaatsvinden wanneer de betrokken partijen aan de regels voldoen.
 • Onweerlegbaar: Informatie in een Blockchain wordt nooit verwijderd. Een nieuw ‘Block’ met transacties wordt toegevoegd aan de bestaande keten of ‘Chain’ (Blockchain). Hierdoor kan altijd onweerlegbaar het bestaan van een stuk informatie, in een bepaalde hoedanigheid op een bepaalde tijd, worden aangetoond.


Voorbeeld toepassing

Blockchain-oplossingen kunnen in vrijwel alle branches toegevoegde waarde bieden. Of u nu werkzaam bent in de financiële wereld, in de industrie, bij de overheid of in de gezondheidszorg. Zie hieronder een voorbeeld van hoe Blockchain in de verzekeringsbranche ingezet zou kunnen worden.

Aanleiding

 • Gebruikers willen alleen nog maar voor daadwerkelijke verbruik (risico) betalen

Huidige situatie

 • Het ontbreekt aan vertrouwen in de supply chain.
 • Er is geen administratie over of en hoeveel de auto gebruikt wordt.

Oplossing
Door sensors te plaatsen in de auto wordt er geregistreerd wanneer de auto daadwerkelijk gebruikt wordt. Dit signaal kan worden doorgezet naar de Blockchain. De verzekeraar kijkt maandelijks hoeveel de auto gebruikt is en past hierop zijn maandelijkse tarief aan. Doordat de sensor de data in de Blockchain zet kan deze niet gemanipuleerd worden en zijn de data uitermate betrouwbaar.

We ontdekken graag samen met u welke use case voor uw organisatie een interessante optie is.

Waarom Ordina

Ordina biedt u op het gebied van Blockchain de volgende voordelen:

 • One-stop-shop
  Ordina biedt zowel advies als kennis en kunde om daadwerkelijk Blockchain-oplossingen te maken. Ordina is dus een one-stop-shop voor Blockchain-toepassingen. Mocht blijken dat in uw situatie Blockchain niet de juiste oplossing is, dan hebben wij voor u nog andere alternatieven in huis.
 • Klantgericht
  Onze Startblock-methode gaat uit van relevante klantcases en biedt een structuur waarbinnen op korte termijn een werkend product wordt opgeleverd dat klanten kunnen valideren.
 • Concrete cases 
  Door jarenlange ervaring kennen wij de markt waarin u actief bent als geen ander. Omdat we deze kennis combineren met onze kennis over Blockchain helpen wij u graag door samen cases te bedenken die relevant zijn voor uw praktijk.

Contact

Het Ordina Blockchain-team bestaat uit ervaren consultants die werkzaam zijn in verschillende sectoren. Als u meer wil weten over Blockchain of wat Blockchain voor uw organisatie kan betekenen, neem dan contact op met één van onderstaande consultants.

Teamleider Blockchain
Taco Dirks
taco.dirks@ordina.nl
T:  030-663 7000
M: 06-3064 8000
 
Financiële sector
Daniël Hes
daniel.hes@ordina.nl
T:  030-663 7000
M: 06-2789 8804
 
Financiële sector
Olav Uytenbogaart
olav.uytenbogaart@ordina.nl
T:  030-663 7000
M: 06-5163 9376
 
Financiële sector
Cindy Jansen
Cindy.Jansen@ordina.nl
T:  030-663 7000
M: 06- 5144 9197
 
Industriële sector
Arjen Krijt
Arjen.Krijt@ordina.nl
T:  030-663 7000
M: 06- 1589 6144
 
Zorgsector
Arnoud Melief
arnoud.melief@ordina.nl
T: 030-663 7000
M: 06-22199847
 
Zorgsector
Sander Kloosterboer
Sander.Kloosterboer@ordina.nl
T: 030-663 7000
M: 06- 1295 5529
 

Voor algemene vragen kunt u ook een e-mail sturen naar blockchain@ordina.nl