EVENEMENT

SA Kennissessie Agile Architectuur

5 februari 2015 - 16:00 tot 21:00
- Ordina Nieuwegein
Schrijf u direct in

Organisaties willen steeds sneller inspelen op veranderingen en kansen in de markt. Het verhogen van de wendbaarheid en een snelle time-to-market brengt immers concurrentievoordeel. Steeds meer organisaties gaan (deels) werken met Agile als leidraad en met (zelforganiserende) Scrum teams. Wat betekent dit voor architecten? Hebben zij nog een plek in een organisatie waarin Scrum de boventoon voert? En wat betekent dat in de praktijk: een architectuur wendbaar maken? Zijn agile en architectuur water en vuur?

In deze kennissessie proberen we antwoorden te zoeken op de wrijving die in de praktijk (soms) ontstaat als Agile Development in steeds meer teams wordt gehanteerd, maar er wel behoefte aan samenhang blijft bestaan.  En hoe het zit met de wrijving ‘technical debt’ en de focus binnen Scrumteams op de lopende sprints en het realiseren van directe waarde voor de klant? De focus ligt deze avond op de praktijk: hoe vullen organisaties die met agile werken hun architectuur nu in?

Eerste plenaire sessie - Peter Paul van de Beek (architect bij Bol.com)
Zo’n beetje iedere architect of ontwikkelaar komt op het minst in de verleiding: een snellere time to market realiseren ten koste van de architectuur of de kwaliteit van de implementatie. Het komt voor in software-aanpassingen, maar ook meteen bij de introductie van nieuwe technologie. Aan de hand van voorbeelden uit de afgelopen twee jaar, laten we zien hoe we hier bij Bol.com mee omgaan. Bij een bewuste keuze kan architectuur of de architect wel eens de factor zijn die de versnelling kan realiseren.

Hierna volgt een korte introductie op de onderwerpen in de parallelsessies

Parallelsessies 1 – Herm Wijgergangs, Werner de Bruijn, Henk Ledderhof
In de eerste reeks parallelsessies gaan we in op de rol van architectuur binnen Agile trajecten en de methoden voor het opschalen (scaling) van agile werken.

  • In de eerste sessie kom je meer te weten over het Scaled Agile Framework (SAFe). (Herm Wijgergangs)
  • De tweede sessie gaat  in op het LeSS framework (Large- Scale Scrum). (Werner de Bruijn)
  • In de derde sessie gaan we in op Disciplined Agile Delivery (DAD). (Henk Ledderhof)

Parallelsessies 2 - Art Ligthart, Hugo Loomans, Maryse Meinen
In de tweede reeks parallelsessies laten we zien hoe agile architectuur in de praktijk wordt toegepast. Hoe realiseren wij en onze klanten architectuur in een agile omgeving. Klantcases en praktijkvoorbeelden  vanuit diverse klanten zullen de revue passeren. Art gaat in het bijzonder in op de rol van architectuur in de boardroom.

Afsluitende plenaire sessie - Sander Hoogendoorn
Bekend als docent, coach en mentor, architect , ware agilisten schrijver van het boek This is Agile. Inspirerend, prikkelend en vast anders dan je verwacht. Hier ga je vandaan met food for thought!