Laura Noteboom Communicatieadviseur +31 6 10793060

Vraag het de consultant

Tijdens de reis kunnen de deelnemers vijf consultants van Ordina raadplegen die ook aan boord zijn. De consultants zijn specialisten op het gebied van technologische ontwikkelingen op spoorgebied, innovatie, programmeren en GEO-ICT en kunnen de deelnemers adviseren bij het ontwerpen van een toepassing.

Maar wie zijn deze consultants en wat houdt hen bezig? Hoog tijd om ze kort voor te stellen. Dus maak kennis met de ‘Willy Wortel’, de filosoof, de zanger, de toneelspeler en de man die kan praten als Brugman.

Vraag het de consultant Contact Neem contact op met Laura Noteboom

Portret Gerard Broersema

Functie: Solution architect
Leeftijd: 47 jaar
Woonplaats: Nijkerk

Gerard Boersema noemt zich de spoorexpert van Ordina en daar is niets aan gelogen. Door zijn kennis van techniek en het feit dat hij de wereld van het spoor door en door kent, is hij het gezicht van de Ordina Rail Academy.

De interesse in techniek zat er van jongs af aan al in. Het was dan ook niet vreemd dat hij aan de UT Twente zich toelegde op de elektrotechniek en vervolgens carrière maakte in de techniek. “In mijn werk staat de techniek centraal. Als solution architect onderzoek ik welke technieken tot de beste ICT-oplossing kunnen leiden. Bij projecten, die vaak met  verkeer en vervoer hebben te maken, zoek ik naar de kruisbestuiving om tot de beste ideeën te komen. Ik constateer wel dat ik de laatste jaren meer ben opgeschoven naar de innovatiekant.  Ik vind het leuk om onverwachte combinaties te maken om zo tot innovatieve oplossingen te komen.”

Die oplossingen moeten wel gebruiksvriendelijk zijn. ‘Eenvoud is het toverwoord. Dat moet de essentie zijn. Maar juist iets bedenken wat eenvoudig is, is een enorme zoektocht. Weinig bedrijven kunnen dat. Apple vind ik een mooi voorbeeld hoe het wel moet. Bij hun producten weet je als gebruiker intuïtief hoe iets werkt. “

Op zoek naar die eenvoud bedacht hij zelf de Triptipper. Een elektronische wegwijzer die reizigers op locatie helpt om met het openbaar vervoer van A naar B te komen. “Het is tot op vandaag de dag nog steeds lastig om je weg te vinden op het spoor. We hebben matrixborden en apps, maar de ultieme oplossing die reisinformatie van trein en bus combineert, moeten we nog steeds bedenken. Eigenlijk is het vreemd dat we nog steeds reizen aan de hand van vaste vertrektijden en spoorboekjes. Dat principe moeten we loslaten.  Het zou toch veel handiger zijn als je als reiziger de garantie had dat er om de zeven minuten een trein zou komen. Dan heb je helemaal geen reisinformatie meer nodig.”

In zijn vrije tijd is Gerard regelmatig op het water te vinden. Als zeiler mag hij graag met de elementen in de slag. En anders is er het amateurtoneel als uitlaatklep. Dat laatste zou je in eerste instantie niet verwachten bij een hardcore technicus, maar ligt meer voor de hand dan je denkt. Voor zowel innovatie als toneelspelen heb je nu eenmaal een flinke dosis creativiteit nodig.

Portret Guus Klaas

Functie: GEO-ICT consultant
Leeftijd:31
Woonplaats: Amersfoort

Je kunt alles zeggen van Guus Klaas, maar hij is zeker niet op zijn mondje gevallen. En helemaal als je met hem over GEO-ICT begint, dan is ie niet meer te stoppen.

Voor wie zich afvraagt wat GEO-ICT  is even een korte uitleg. GEO-ICT legt zich toe op het inwinnen, beheren, analyseren en presenteren van geografische informatie. Praktische toepassingen van GEO-ICT zijn bijvoorbeeld Google Maps en Google Earth, navigatiesystemen en GIS-applicaties.

De interesse voor GEO-ICT ontstond toen Guus in Londen bij zijn toenmalige werkgever CGI hiermee voor het eerst in aanraking kwam. “Er ging letterlijk een wereld voor mij open. Via  CGI kwam ik bij Shell op een afdeling terecht waar ze zich bezig houden met het vinden van olie. Een machtig mooi proces. Het was mijn taak om allerlei data te analyseren en te verwerken tot informatie. Op basis van die informatie werden beslissingen genomen om op bepaalde locaties naar olie en gas te gaan boren. En dan heb je het wel over beslissingen die miljoenen euro’s kosten. Sinds vorig jaar zit ik bij Ordina. Er is meer in de wereld dan olie en gas en ik kan hier toch meer mijn ei kwijt.”

Volgens Guus zijn de toepassingen van GEO-ICT oneindig. “Als je data een ruimtelijke component geeft, dan ontstaat er een magisch plaatje en dat is soms heel anders dan verwacht. Zo kun je met GEO-ICT heel goed verkeersstromen en files in kaart brengen en aan de hand daarvan adequaat reageren op verkeerssituaties. In New York hebben ze meer dan 170 miljoen taxiritten in kaart gebracht en visueel weergegeven. Op basis daarvan kunnen ze onderzoeken hoe en op welke tijden stadsdelen dichtslibben, wat de reispatronen van forensen zijn en hoe ze een efficiënter systeem van autodelen kunnen ontwikkelen.”

Guus, die in zijn vrije tiid aan scubaduiken doet en een verwoed gamer is, is erg benieuwd wat de hackatrain gaat opleveren. “Het leuke vind ik wel dat er meerdere disciplines aan boord zijn waardoor je een leuke kruisbestuiving krijg. Ik hoop er veel van te leren. Het liefst zou ik zelf willen deelnemen.  Dat lijkt me nog veel leuker. Ik moet me echt in gaan houden om de deelnemers niet allerlei oplossingen aan te reiken.”

Portret Joost de Vries

Functie: software-architect
Leeftijd: 47
Woonplaats: Utrecht

Hij werkt sinds kort bij Ordina, of beter gezegd weer, want Ordina en Joost de Vries kennen elkaar al langer. Eerder werkte Joost namelijk al 7,5 jaar in Nieuwegein, totdat hij het in 2012 tijd vond om elders emplooi te zoeken. Sinds dit jaar is hij weer terug op het oude nest.

Joost houdt zich al meer dan zestien jaar bezig met hardcore softwareontwikkeling. “Dat gaat nooit vervelen. Ik ben een fanatieke softwareontwikkelaar, ook in mijn vrije tijd. Ik vind het leuk om nieuwe technieken uit te zoeken. Momenteel werk ik voor de nieuwe Scala-unit van Ordina en ontwikkelen we apps voor klanten. Scala zou je de opvolger van de programmeertaal Java kunnen beschouwen. Voor startup 42 Education, de winnaar van de publieksprijs van de Ordina Public Challenge, maken we nu een cloud based platform voor educatieve apps.”

Als softwareontwikkelaar zou hij het toejuichen als programmeren een verplicht vak op de basisschool zou worden. “Je hebt de bekende uitspraak van Marc Andreessen, bedenker van de legendarische browser Netscape, die ooit zei: “software is eating the world”. Vrij vertaald: computers nemen de wereld over. En dat is ook zo. Technologie  en ICT spelen een steeds grotere rol in onze wereld. Daarom is het belangrijk dat kinderen leren om programmeren, net als lezen en schrijven.”

Op het gebied van toekomstige ontwikkelingen verwacht hij in zijn vakgebied veel van ‘continuous delivery’. “Dat is een softwareontwikkelmethode die erop is gericht om ideeën zo snel en efficiënt mogelijk onder ogen van de eindklant te krijgen en dan bij te sturen op grond van wat wel of niet aanslaat. Zodat je sneller reageert op de markt dan je concurrent. Ik denk dat veel bedrijven via deze methode gaan werken, waardoor de ontwikkeltijd steeds korter wordt en producten en nieuwe features veel sneller de consument kunnen bereiken. NetFlix was een van de eerste bedrijven dat zo ging werken. Aanvankelijk verhuurden ze nog dvd’s per post, maar met de opkomst van streaming media hebben zij razendsnel hun distributiemodel aangepast waardoor ze de concurrentie een stap voor waren.”

Naast programmeren heeft Joost nog een passie en dat is zingen. Jazz, soul, rock of country, het is Joost om het even. Nog leuker vindt hij het om bijvoorbeeld een soulliedje op country-achtige wijze te zingen. “Dat doe ik bijvoorbeeld graag in de auto. Dat is het voorbeeld van detacheren. Je reist stad en land af en daardoor heb ik ruimschoots de tijd om in de auto te oefenen.”

Portret Patrick van Burgel

Functie: Solution manager
Leeftijd: 41 jaar
Woonplaats: Bunnik

Patrick is solution manager bij Ordina. In de praktijk van alledag houdt dat in dat hij klanten helpt met hun ‘ICT-uitdaging’.  “In overleg met de klant geef ik aan wat mogelijke oplossingen zijn, hoe ze iets het beste kunnen oppakken, wat de risico’s zijn en waar ICT waarde kan toevoegen.”

“Mijn kracht is dat ik me kan inleven wat de klant wil en waar iets gaat klemlopen. Ik leg de vinger op de zere plek. Dat komt omdat ik uiteenlopende ICT-functies heb gedaan waaronder consulting, projectmanagement, deliverymanager van een datacentrum en commercieel directeur. Al die ervaring gebruik ik om met een goede oplossing te komen.”

In zijn vrije tijd is Patrick uitvinder. Dat klinkt nogal Willy Wortel-achtig, maar is het zeker niet. Integendeel. Zijn out-of-the-box denken heeft inmiddels tot een waslijst aan ideeën geleid.  “Als ik een idee krijg, sla ik het direct op in mijn telefoon, want dat heb ik wel geleerd. Doe je dat niet, dan ben je het kwijt. Is toch lullig als je net het gouden idee hebt bedacht.”

Zijn invallen gaan de hele dag door. Vaak voortvloeiend uit een bepaalde frustratie waarom iets niet kan of uit het feit dat iets slechts ontworpen is. Zo heeft een inbraak bij hem thuis geleid tot het betaalbare en meest  veilige raamslot van Nederland, Kozijn op Slot, waarmee hij een innovatieprijs won. Andere ideeën zijn bijvoorbeeld een 3D-printer die schilderijen met reliëf kan maken. Of een deurklinkontsmetter, omdat de deurklink een broeihaard van besmetting is. En wat te denken van vierkant ei,  want dat is veel handiger te vervoeren.

Een technologische ontwikkeling waar hij veel van verwacht is big data. “Big data wordt nu toegankelijk en dat gaat tot revolutionaire verschuivingen leiden. De meeste bedrijven beschikken over bergen met waardevolle data die inzetbaar zijn voor allerlei toepassingen. Alleen gebruiken ze die data momenteel nog heel weinig. Als dat wel gaat gebeuren, gaat dat bedrijven heel wat nuttige informatie opleveren. Tegelijkertijd zie je een maatschappelijke tegenbeweging ontstaan. Belangrijk wordt de vraag wie de eigenaar is van al die data.”

Portret Remko de Jong

Functie: software-architect
Leeftijd: 32
Woonplaats: Amersfoort

Hij is officieel software-architect, maar voor Remko de Jong is dat slechts een etiketje. “Eigenlijk maakt het me niet uit wat er staat. Ik vind een functietitel niet zo belangrijk. In mijn werk houd ik me bezig met alles rondom programmeren en ontwerpen. Software maken is een ambacht, vandaar dat men tegenwoordig eerder spreekt van een software craftsman. Hoe dan ook, waar het om gaat, is dat je in een team met goede mensen problemen oplost.”

Remko maakt sinds kort deel van de Scala-unit binnen Ordina die zich richt op reactive applicaties die – uiteraard - in Scala zijn gerealiseerd. Scala is een next generation programmeertaal die gebruikmaakt van hetzelfde platform als Java en momenteel erg populair is.

Zijn belangstelling voor ICT  en in het bijzonder programmeren zat er al vroeg in. Hij moet een jaar of elf zijn geweest toen hij met programmeren in aanraking kwam. “Ik heb mezelf leren programmeren en werkte om wat bij te verdienen voor uiteenlopende websitebedrijfjes. Ook tijdens mijn studies (Informatica en Filosofie) heb ik bij verschillende ICT-bedrijfjes gewerkt.”

Dat hij naast Informatica ook filosofie studeerde, was puur vanuit interesse. “Ik wilde gewoon wat verder kijken dan mijn eigen studie. Informatica is op zich een redelijk beperkt gebied. Filosofie verbreedt je horizon. Tuurlijk, over de nieuwste technologische ontwikkelingen zijn genoeg ethische vragen te stellen. Hoe zit het met big data en privacy? Mogen verzekeringsmaatschappijen aan de hand van gezondheidsgegevens iemand weigeren als patiënt? Gaan we toelaten dat er met behulp van nieuwe technieken genen kunnen worden aangepast in het DNA? Zulke vragen houden me ook bezig, maar in mijn dagelijkse werk heb ik er niets aan.”

Een van de nieuwe trends waar hij veel van verwacht is het zogeheten reactive programming. “Reactive programming staat voor hoe je applicaties kunt bouwen, die responsive, schaalbaar, resilient en event gedreven zijn. In normale mensentaal, als gebruiker wil je altijd een snel en bruikbaar resultaat. Ook wanneer er iets fout gaat. Hiernaast wil je om kunnen gaan met een groeiend aantal gebruikers zonder dat dit een te grote impact heeft op de snelheid. De principes achter reactive programming maken dit mogelijk.”