De vrouw achter de Hackatrain

Bedenker van het concept van de hackatrain is de Amsterdamse Amal Whyte. Ze kwam op het idee naar aanleiding van een tripje naar Londen met de trein. Onderweg had Amal het met vriendinnen over bedrijven die onvoldoende visie hebben ontwikkeld op het gebied van technologische ontwikkelingen.

De vrouw achter de Hackatrain

Hackatrain: combinatie van durf, ondernemerschap en creative minds

“Grote bedrijven hebben vaak moeite om die technologische ontwikkelingen op te pakken, omdat ze niet de lenigheid meer hebben om daarop in te springen. Er is gebrek aan durf en wordt er vooral naar omzet en het kostenplaatje gekeken. Start-ups kunnen dat wel omdat die nog niet zijn vastgeroest en risico’s durven te nemen.  Daar vind je meer ondernemerschap. Eigenlijk zou je beide partijen met elkaar in contact moeten brengen, want juist in die kruisbestuiving kunnen ze elkaar helpen.”

Toen Amal in november een kaartje gekocht voor Tech Open Air dacht ze terug aan de treinreis naar Londen, maar ook aan de conferenties en netwerkevenementen die ze had bezocht én aan festivals. “Het leek mij heel erg gaaf om met een grote groep young professionals naar een conferentie te gaan en onderweg met elkaar mooie concepten te bedenken. Ik heb vervolgens Tech Open Air benaderd, met de vraag of ik de promotie in Nederland voor ze mocht doen. Toen ontstond het concept van de hackatrain met als doel om bedrijven en jong tech-minded talent met elkaar in contact te brengen, in dit geval Ordina en NS.”

Amal die een marketing- en communicatieachtergrond heeft, zocht contact met verschillende partijen. Na wat aftasten heen en weer vonden Amal, Ordina, NS en Amsterdam Creative Industries Network elkaar en was de hackatrain geen idee meer, maar werkelijkheid.  Daarna was het alle hens aan dek om handen en voeten te geven aan de hackatrain “Evenementen bedenken en organiseren is mijn passie, maar zoiets vreet tijd en energie. Als het dan toch lukt na acht maanden zwoegen, met steun van partners, is dat fantastisch. “