Ordina

Het opvallendste nieuws volgens Stépan Breedveld

In de Automatiseringsgids staat elke week de rubriek 'Het opvallendste nieuws', waarin iemand uit de ICT-sector wordt gevraagd om een week lang het nieuws te volgen. Eind januari was de beurt aan Stépan Breedveld, CEO Ordina.

Minister Dijsselbloem wil een IT-ambassadeur voor de financiële sector is het opvallendste nieuws deze week voor Stépan Breedveld, CEO van Ordina.

"Ik vind dit een goed initiatief van de minister. In de financiële sector is momenteel een digitale revolutie aan de gang. Allerlei Fintech-startups komen met nieuwe initiatieven en schudden de bestaande markt op. Alleen al in 2015 is wereldwijd voor 20 miljard geïnvesteerd in Fintech. De afgelopen decennia is de impact van ICT al erg groot geweest in de financiële sector en zijn processen inmiddels vergaand gedigitaliseerd. De financiële sector is daardoor efficiënter geworden.

Maar de huidige revolutie gaat echter veel verder. Door allerlei nieuwe technologische ontwikkelingen wordt het fundament van de financiële sector, vertrouwen, geraakt. Vertrouwen is de basis van financiële diensten en door blockchaintechnologie zullen nieuwe spelers met nieuwe business modellen de markt betreden. Nieuwe spelers hebben daarnaast het grote voordeel dat ze niet de last van het verleden hoeven te dragen. Ze hebben geen oude IT-systemen die ze in de lucht moeten houden en kunnen tegen lagere kosten met nieuwe innovatieve toepassingen komen. Traditionele spelers investeren ook in die nieuwe technologie ook, maar gaat dat snel genoeg?

Als het fundament van de financiële sector, vertrouwen, wordt uitgehold kan je een parallel trekken met bijvoorbeeld de muziekindustrie. In deze sector speelt fysieke distributie inmiddels nauwelijks een rol meer en gaat het vooral om het circuleren van informatie. Bestaande spelers zijn inmiddels verdwenen terwijl iTunes en Spotify fenomenaal gegroeid zijn. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe de financiële sector erover tien jaar uitziet."