Erkan Yalcin Account Director +31(0)630354917

ProRail AGA

Ordina ontwikkelt Automatisch GSM-Rail Alarmeringssysteem voor ProRail

ProRail is een jonge, professionele organisatie en verantwoordelijk voor het Nederlandse spoorwegennet. ProRail en de vervoerders werken sinds 2012 samen aan het terugdringen van roodseinpassages. Eén van de initiatieven om dit te bereiken is het inzetten van een Automatisch GSM-Rail Alarmeringssysteem (AGA).

ProRail AGA Contact Neem contact op met Erkan Yalcin

De klant

ProRail werkt aan de bereikbaarheid van Nederland door te zorgen voor een optimaal spoornetwerk. Het verdeelt de ruimte op het spoor, regelt alle treinverkeer, bouwt en beheert stations en legt nieuw spoor aan. ProRail onderhoudt bestaand materieel zoals spoor, wissels, seinen en overwegen.

ProRail doet meer. Samen met vervoerders en overheden werkt ProRail verder aan het beter benutten van het spoornetwerk. Het zoekt naar manieren om meer ruimte op het spoor te creëren, zodat er meer treinen kunnen rijden en er meer reizigers en meer goederen vervoerd kunnen worden. Het streven is om tot 2020 elk jaar 5 procent meer mensen te vervoeren: Programma Hoogfrequent Spoorvervoer, met elke tien minuten een reizigerstrein op belangrijke lijnen en een groene golf voor goederenvervoer.

De oplossing

Ordina heeft AGA in samenwerking met haar partner Technolution voor ProRail  ontwikkeld. Het systeem waarschuwt machinisten en treindienstleiders automatisch middels een alarmoproep via het GSM-Rail netwerk als een trein een Stop Tonend Sein passeert. Ordina heeft AGA ontwikkeld op basis van Java Enterprise Edition, WebLogic Server en Oracle RAC. Naast de ontwikkeling doet Ordina ook het 3e-lijns beheer. Het functioneel en technisch beheer wordt door ProRail gedaan. Door de 3e-lijns beheer bewaakt Ordina AGA 24x7, zodat het systeem continue actief is.

Het resultaat

Ordina is in november 2014 gestart met de pilotperiode van AGA. Het Automatisch Gevaar Alarmeringssysteem waarschuwt treinmachinisten op de Nederlandse spoorwegen wanneer zij een roodlicht passeren. Door de goede samenwerking hebben Ordina en ProRail een systeem gerealiseerd dat positief bijdraagt aan het risico van roodseinpassages.