Bert Baas Sales Director +31(0)655800483

Menzis

Bedrijfsbrede BI-oplossing

Ontsluit de gewenste (bestuurlijke) informatie en stel deze beschikbaar aan diverse gebruikersgroepen, zodat ze deze informatie kunnen gebruiken om voor het bedrijf waarde te creëren.

Met deze vraag klopte verzekeraar Menzis bij Ordina aan. Met 2,1 miljoen verzekerden en ruim 2000 fte medewerkers is Menzis een van de grootste zorgverzekeraars in Nederland. De goede informatie op de juiste plaats is dan ook essentieel.

De vraag van Menzis was een mooie uitdaging voor de BI-consultants van Ordina die er maar al te graag mee aan de slag gingen. En met succes.

Menzis Contact Neem contact op met Bert Baas

Klant

Het Menzis-concern heeft een coöperatieve organisatievorm en bestaat uit onder andere de drie zorgverzekeraars Anderzorg, Azivo en Menzis en Menzis Zorgaanbod (MEZ). Menzis heeft zorgkantoren in Groningen, Twente en Arnhem. De zorgverzekeraars richten zich op het bieden van kwalitatief hoogwaardige en betaalbare zorg als toegevoegde waarde voor het welzijn en de gezondheid van klanten.

Ze bieden elk een basisverzekering, aanvullende verzekeringen en tandheelkundige verzekeringen. Menzis en Azivo bieden individuele en collectieve zorgverzekeringen aan en werken ook met tussenpersonen. Anderzorg richt zich alleen op de individuele zorgverzekeringsmarkt en wordt gepositioneerd als prijsvechter. De klantcommunicatie van Anderzorg verloopt voornamelijk via internet.

Menzis , Anderzorg en Azivo zijn landelijk werkende zorgverzekeraars, waarbij Menzis sterk vertegenwoordigd is in de provincie Groningen, Overijssel en Gelderland. De marktwerking van Anderzorg concentreert zich vooral rond de grote steden. Azivo is gevestigd in Den Haag. Menzis heeft ongeveer 2.1 miljoen verzekerden en telt ruim 2000 fte medewerkers en is één van de vier grootste zorgverzekeraars in Nederland.

Klantvraag

Menzis beschikte niet over de juiste bestuurlijke informatie om hiermee waarde te creëren voor het bedrijf. Ook had Menzis geen adequate BI-oplossing die voldeed aan de behoefte van Menzis en waarmee de juiste bestuurlijke informatie werd geleverd.

Oplossing

Het afgeven van commitments zodat we met een Agile/Srum-aanpak een BI-oplossing leveren die aan de verwachtingen voldoet. Ordina heeft bij de afdeling informatievoorziening van Menzis diverse sleutelrollen geleverd in het projectteam van het Business Intelligence-domein.

Resultaat

Met de Agile-aanpak hebben we uiteindelijk een BI-oplossing geleverd die aan de verwachtingen voldoet van de gebruikersorganisatie van Menzis. De gewenste (bestuurlijke) informatie wordt nu ontsloten en beschikbaar gesteld aan de diverse gebruikersgroepen.

Met het BI-project Mango wordt goede (bestuurlijke) informatie ontsloten en deze informatie wordt toegepast om voor het bedrijf waarde te creëren. Het wordt bedrijfsbreed ingezet voor de strategische, tactische en operationele besturing.

Het Mango-datawarehouse stelt eenduidige, gevalideerde en kwalitatief hoogwaardige informatie beschikbaar voor bijvoorbeeld zorginkoop, marketing en actuariaat. Door de Agile-werkwijze met Scrum werden de eerste producten al na een maand door gebruikers in gebruikgenomen. Sindsdien is een constante stroom van informatieproducten gevolgd. Het project werd eind 2012 opgeleverd en wordt nu zelf door Menzis beheerd. In 2013 worden uitbreidingen van het datawarehouse door de BI-organisatie uitgevoerd.

Menzis is zeer tevreden over de geleverde dienstverlening van Ordina. Uiteindelijk is er een BI-oplossing ontwikkeld die voldoet aan de eisen en wensen van Menzis.

Aanpak

Ordina heeft bij de afdeling informatievoorziening van Menzis diverse sleutelrollen geleverd aan het projectteam van het Business Intelligence-domein, namelijk:

  • Senior BI-projectmanager
  • BI-informatieanalist
  • Senior BI (BusinessObjects) consultant
  • Junior BI (BusinesssObjects) consultant
  • Scrummaster
  • Senior BI (Qlikview) consultant
  • Junior BI (Qlikview) consultant
Daarnaast heeft Ordina rechtstreeks bij de gebruikersafdeling een business consultant geleverd voor de ontwikkeling van prognosemodellen.