ORDINA BLOGT

Followers kopen

Het aantal followers dat je hebt op Twitter schommelt nog al eens. Bij mij tenminste wel. Maar waarom? Ik was zo naïef om te denken dat followen en unfollowen alles te maken heeft met wat je twittert. De inhoud dus. Maar helaas, dat is niet het enige. Followers kun je kopen.

  • 30 juni 2011

Vorig jaar was er al de website followersforsale.com ontdekte ik via één van mijn niet-gekochte followers @DokterBertho. Voor 250 dollar kreeg je 1000 nieuwe followers en voor 2500 dollar beloofde de site 25.000 followers. De site is inmiddels uit de lucht, maar uiteraard is er weer een nieuwe site ontstaan: followers4sale.com. Hier kun je niet alleen Twitter followers kopen maar ook Facebook fans. Facebook fans zijn overigens duurder dan Twitter followers.

En ook in Nederland zijn er dergelijke initiatieven. Zo is er de account @terugvolgers. Hiervan is het idee dat je deze account gaat volgen en vervolgens ook de ruim 9000 followers van @terugvolgers. “Volg onze volgers en ze volgen jou terug!”

Twittervolger.nl belooft bijvoorbeeld voor € 13,95 per maand zo’n 50.000 nieuwe followers op jaarbasis. Je meld je aan, laat weten waar je over tweet en welke andere Twitter-accounts ongeveer dezelfde doelgroep hebben. Twittervolger.nl bekijkt op basis van deze informatie welke mensen voor jou interessant zijn en volgt deze met jouw account. Omdat Twitter automatisch berichten verstuurd, worden de potentiële followers op de hoogte gesteld van jouw bestaan en zullen zij vaak terugvolgen. Doen ze dat niet, dan unfollowt Twittervolger.nl ze weer.

Het concept lijkt te kloppen. Om het te testen heb ik met aangemeld op TwUnfollow (een tip van niet-gekochte follower@floris_s). TwUnfollow stuurt mij dagelijks een mailtje met de namen van Tweeps die mij niet meer volgen. En inderdaad, een aantal followers die ik deze weken rijker werd en van wie ik me afvroeg hoe ze in hemelsnaam bij mij waren uitgekomen en waarom, ben ik binnen drie dagen weer kwijt (TwUnfollow laat ook zien sinds wanneer mensen je volgen). Nu is dit natuurlijk niet per definitie te wijten aan één van de ‘volgdiensten’, toch vind ik het opvallend.

Maar ja, kwaliteit en kwantiteit zijn verschillende dingen. Onderzoek van niet-gekochte follower @mcoster blijkt dat twitteraars voornamelijk naar de meer kwalitatieve aspecten kijken dan de kwantitatieve. Hoewel door bijna 55% van de respondenten van zijn onderzoek meer followers als ‘beter’ wordt ervaren bij de keuze iemand wel of niet te volgen. Twittervolger.nl heeft hierover ook een disclaimer geplaatst op de website: “Twittervolger.nl verkoopt geen volgers, en raad het inkopen van volgers af bij een succesvolle social media strategie. Wij brengen Tweeps met dezelfde interesses bij elkaar met een zeer hoge gerichtheid & gaan voor kwaliteit over kwantiteit.”

Ik ben erg benieuwd hoe jullie tegen deze ‘volgdiensten’ aankijken. Ik zie er persoonlijk weinig in: ik heb liever een oprechte, niet-gekochte volger die geïnteresseerd is in wat ik heb te zeggen dan een gekochte volger die op zoek is naar followers en niet naar inhoud.

PS voel je vrij om me te followen @Kim_Sterenborg