ORDINA BLOGT

Dynamic Parking Experience

76 Euro. Daarvoor koop je tegenwoordig een paar Nike Air Vortex sneakers. Of een PW700B Netbook van het Chinese HiVision. Of ga je gezellig met z’n tweeën een lekker hapje eten. Drie gangen. Helaas.

  • Ivo Slabbers
  • 18 april 2012

Onder de ruitenwissers van mijn voorruit prijkte een feestelijke uitnodiging van de lokale parkeerhandhavingsambtenaar om voor 76 euro het tekort aan te vullen dat ik met m’n laatste muntjes niet had weten te dichten. Ik kwam slechts enkele minuten te laat van m’n afspraak maar dat was meer dan genoeg. Dag 76 euro…

Had ik toen maar beschikking gehad over iets dat op de Dynamic Parking Experience leek. Ordina heeft met navigatie data provider NAVTEQ (nu Nokia Location & Commerce) gewerkt aan de Dynamic Parking Experience. We hebben een Europees ecosysteem opgezet waarin navigatie, dynamische parkeerinformatie, reserveren en betalen in de auto bij elkaar komen. Geen nieuw, zwaar, allesomvattend concept maar juist een open platform waarbij alle partijen in hun eigen discipline excelleren.

Holistische aanpak

Deelnemende partijen zijn commerciële en publieke parkeerbedrijven, leveranciers van toegangsystemen en mobile payments providers. Het verdienmodel is zo ontwikkeld dat alle deelnemende partijen er aan verdienen, omdat de reiziger ontzorgd wordt en bereid is om te betalen voor de service. De kracht van dit project zit in de holistische projectaanpak en de benadering van het probleem vanuit de consument.

Dynamisch parkeren in praktijk

Mooie woorden, maar hoe ziet het er in de praktijk uit dan? Straks rij je naar je zakelijke afspraak en krijg je onderweg de best mogelijke vrije parkeerplek op basis van je persoonlijke profiel. File onderweg? Geen nood, want je navigatiesysteem reserveert alvast een gegarandeerde plek zodat je bij aankomst vlakbij de uitgang kunt parkeren. Terwijl jij zaken doet wordt je elektrische auto weer opgeladen voor de volgende trip en krijg je een overzichtelijke totaalfactuur via je creditcard. En parkeren op straat? Ook daarvoor start je gewoon vanuit je navigatiessysteem de on-board parkeerapp. Zodra je wegrijdt stopt de app en bespaar jij minstens 76 euro!