ORDINA BLOGT

Webshop Stress: de Bijenkorf Maffe Marathon

Ik wil wat kopen! Ik weet de naam van de website, de creditcard brandt in mijn hand, ik weet wat ik hebben wil, de prijs is goed, dus: GO!

  • Ruurt Stapel
  • 5 april 2012

Het heeft toch altijd iets heerlijks: een aanbieding zien, weten dat je het gebruiken kunt, je hebt het geld, ze vragen er minder voor dan elders – ik wil het nog net niet vergelijken met een orgasme, maar het is wel fijn.
 
Maar dan: de website reageert niet. Aanvankelijk kan je je niet aanmelden, en als je er dan na veel pogingen ‘in’ bent dan kan je maar heel traag naar de pagina met jouw artikel bladeren. En als je daar al bent dan reageert de site helemaal niet op ‘kies kleur’ of ‘kies maat’ of zelfs maar op ‘bestellen’. Er gebeurt gewoon niets.
 
Ik heb het over de Maffe Marathon van de Bijenkorf. Lekker gemaakt met een aantal boekjes in de brievenbus thuis (jaja, dit is een combinatie van old school en new technology!) en tegen gehouden tot het moment dat het pas mag (op dinsdag om 18.00 uur gaat de site voor deze aanbiedingen open) zitten we er helemaal klaar voor. En dan lukt het niet. De site is overbelast. Sorry voor de overlast.

We zijn natuurlijk verwend. We weten dat - zeker in deze crisistijd – als we iets willen kopen de leverancier zich het vuur uit de sloffen hoort te lopen om de bestelling op te nemen en het gevraagde te brengen. Immers: wij willen hem geld geven – en daar hoort hij intens blij mee te zijn.
 
Nu ontstaat een vreemd soort stress, want: laten wij ons piepelen?!? Immers, het is niet zoals met het bezoek van de bedevaartgangers aan Mekka: teveel mensen op een te kleine oppervlakte, dus alles loopt vast. Hier zijn uiteraard geen enkele technische belemmeringen in de vorm van onverplaatsbare stenen muren. De Bijenkorf kan de site gewoon zo uitleggen dat er wel toegang en ruimte genoeg is voor iedereen. Nee, ze doen het dus expres! Om het gevoel van verlangen nog wat op te zwiepen, hebben ze de toegang gewoon beperkt. Waardoor iedereen er echt moeite voor moet doen. Dan ben je er achteraf nog veel blijer mee! Laten wij zo met ons sollen? Verlaten we de site onder het mom van graag of niet? Of blijven we de hele avond proberen, want die aanbieding is gewoon toch wel erg cool? Keuze! Stress!
 
Of is de site toch gewoon te krap uitgelegd, en is het gewoon suffigheid van de Bijenkorf? Iets wat ze ieder jaar opnieuw overkomt, met de Dwaze Dagen en met de Maffe Marathon? Dat zou toch wel heel erg suf zijn…..