ORDINA BLOGT

Help! Ik ben een volger op Twitter kwijt!

Panisch aan het zoeken naar de follower die je op Twitter bent verloren? Niet nodig! Er zijn verschillende tools die je helpen bij het ‘managen’ van je Twitter account.

  • 25 februari 2012

De vraag is alleen wat je precies met deze info kunt. De tools leveren namelijk een lijstje op van accounts die jou niet terugvolgen. Maar is dat erg? Als jij immers interessante tweets te zien krijgt dankzij hen, is er volgens mij geen probleem. Wat mij betreft geldt er niet een als-jij-niet-terugvolgt-dan-volg-ik-jou-ook-niet-lekker-puh!-regel.

Sommige tools sturen ook automatisch een tweet namens jou op het moment dat iemand je ontvolgt. Het nut daarvan ontgaat me, waarom zou je namelijk aan al je volgers willen laten weten dat je ontvolgt bent? Zeg je daarmee namelijk niet meer over de kwaliteit van de tweets die jij stuurt dan over de ‘domme’ ontvolg-actie van de ex-follower? En daarnaast kun je deze tweets wellicht gewoon bestempelen als #tijdlijnvervuiling.
 
Waar je de tools volgens mij wel voor in kunt zetten, is om eens na te gaan of je wel het juiste tweet. Bied jij wel voldoende interessante inhoud aan je followers? Mocht je op een dag opeens een flink aantal followers verliezen, dan is het wellicht handig om te kijken wat je de wereld in hebt gestuurd. Wat was de aanleiding voor deze mensen om je te unfollowen? Wellicht was het een sterk gekleurde uitspraak, een overvloed aan persoonlijke gesprekken met een andere follower of iets anders. Sta daar even bij stil en bedenk of je daar iets mee wilt doen. Dat hoeft niet per se, want sommige followers zijn ook niet erg om te verliezen.
 
Hieronder een aantal tools:
 
Tweepdash
Log in met je Twitter-account en Tweepdash laat je in drie overzichtelijke kolommen zien wie je Celebs (accounts die je niet terugvolgen), Fans (accounts die jij niet terugvolgt) en Friends (jullie volgen elkaar) zijn. Via de tool kun je direct mensen followen en unfollowen. De weergegeven Kloutscore lijkt overigens niet te kloppen.
 
Fllwrs
Fllwrs laat op dagelijkse basis zien wie je volgt en ontvolgt en stuurt ook een notificatie als iemand je ontvolgt. Dit kun je zelfs automatisch naar Twitter doorplaatsen.
 
ManageFlitter
Deze tool is wat uitgebreider dan de twee voorgaande. Deze geeft namelijk ook aan welke inactieve accounts je volgt. Dat zijn accounts die tenminste een maand niets van zich hebben laten horen. Daarnaast is er een selectie mogelijk talkative (>5 tweets per dag) en quiet (<1 tweet per dag) accounts.
 
Friend or Follow
Ook deze tool geeft een overzicht van je niet-terugvolgers, fans en friends. Friend or Follow biedt ook de mogelijkheid om Gold Member te worden á $ 9,99 per maand. Daarvoor krijg je bijvoorbeeld terug dat je meerdere accounts tegelijk kunt (un-) followen in plaats van één voor één, je kunt de resultaten exporteren en je krijgt geen reclame meer.
 
JustUnfollow
Nog een online tooltje om te zien wie jou niet terugvolgt op Twitter. JustUnfollow geeft ook de mogelijkheid accounts op een whitelist te zetten: deze niet-terugvolgers wil je juist wél blijven volgen. Met een gratis account kun je 50 mensen per dag ontvolgen. Via de friendcheck kun je van een specifieke Twitter account nagaan of jullie elkaar volgen. Ook is het mogelijk om te kijken welke accounts die je volgt inactief zijn, hierbij kun je selecteren op 1, 3 of 6 maanden inactief.