ORDINA BLOGT

Koffietijd op het verkeerde tijdstip uitgezonden?

Op de blog Neder-L is in een artikel te vinden dat het televisieprogramma Koffietijd op het verkeerde tijdstip wordt uitgezonden.

  • 6 februari 2012

Het woord koffie wordt op Twitter tussen 8:00 en 9:00 uur het meest gebruikt, en dat is nu juist het tijdstip dat het programma Koffietijd niet wordt uitgezonden.
 
Dit zijn ze te weten gekomen na het gebruik van de website Timeu.se. Deze website verzamelde begin 2010 miljoenen Twitter berichten over hoe mensen hun tijd doorbrengen. Doordat het om tweets van begin 2010 gaat is het natuurlijk lastig om uitspraken te doen over zaken die in 2012 relevant zijn, maar een mooie indicatie is het! Juist door de in eerste instantie nutteloos geachte berichten (zoals wat iemand voor ontbijt heeft gehad of dat iemand vast staat in het verkeer) zijn voorbeelden van gesprekken die men in het echt ook heeft.

Door het invoeren van simpele zoektermen kan je nagaan op welke dag en op welk uur jouw zoekterm het meest werd getweet. Zo zie je bijvoorbeeld dat het woord “werk” het meest wordt getweet op maandag van 7.00 tot 10.00 uur.  Het grappige is dat ”vakantie” op dezelfde dag en zelfde tijdstip het meest wordt gebruikt. Er wordt dus het meest gesproken over een vakantie aan het begin van de werkweek. Ook verrassend om te zien is dat op de donderdag het meeste wordt getweet over files. Dit terwijl de dinsdag en de woensdag qua file druk het zwaarst zijn. Via timeu.se blijkt ook dat we het meeste tweeten over service op zondagochtend. Voor al deze interessante zoekwoorden kan je via de website dus uitvinden wanneer iets het meest wordt genoemd op twitter. Een verdere interessante verdiepingsslag kun je maken door deze gegevens te koppelen aan de gps positie van het apparaat dat deze tweet gepost heeft. Dan kan het zomaar zijn dat “gezellig stappen” het vaakst in het centrum van Utrecht voorkomen. Dus dan weet je dat als je die avond uit wil gaan, je dat het beste kan doen in Utrecht.
 
Een interessante website is timeu.se zeker, ondanks de nu nog beperkte mogelijkheden. Met welke gegevens  zouden jullie deze website willen koppelen, en zijn jullie nog aparte zoektermen met tijdstippen tegen gekomen? Laat het ons weten!