ORDINA BLOGT

Het gebruik van de QR code

Al enige tijd is de Quick Response code (QR code) in veel reclame uitingen terug te vinden. Van flyers en magazines tot abri’s en auto’s, op vele oppervlakken is de code te vinden.

  • Niek Oerlemans
  • 5 juli 2012

Er zijn veel voorbeelden van goed geïmplementeerde QR codes, waar een duidelijke strategie achter zit, maar er zijn jammer genoeg ook veel slechte voorbeelden.

De kracht van de QR code

Met de QR code krijgt de consument de kans om een product of dienst beter te leren kennen of ervaren. Door middel van het scannen kiest meneer of mevrouw de consument ervoor om meer over het product te leren. Dit is net een extra contactmoment waarbij je de consument  over de laatste streep trekt of een (sociale) interactie uitvoert. Maar, zomaar een QR code implementeren omdat het hip is… daar red je het niet mee.

Het implementeren van de QR code

Het aanmaken van een QR code is eenvoudig: er zijn tal van sites waar je gratis een QR code kan genereren. Het daadwerkelijk integreren van een QR code in je uitingen blijkt lastiger, zo getuigen ook de vele voorbeelden op wtfqrcodes.com.

Positioneren van een QR code

Het is zaak om goed na te denken over hoe je de QR code inzet om het beste resultaat te behalen. In relatie tot het te behalen doel zijn er tal van mogelijkheden. QR codes zijn goed te gebruiken in bijvoorbeeld:

  • tijdschriften
  • abri’s
  • in-store (bij een product in de winkel).

Dit zijn locaties waar consumenten vaak de mogelijkheid en tijd hebben om met hun smartphone de code te scannen. De plaatsing van een QR code op de bedrijfsauto is discussieerbaar. Als de auto met vliegende vaart voorbij raast, valt de QR code nauwelijks te spotten, laat staan te scannen. Wanneer de bedrijfswagen in een drukke winkelstraat staat, dan valt de code eerder op en is er meer tijd om te scannen.

QR code en context

Zorg niet alleen voor de juiste locatie maar ook voor de juiste context. De consument moet een trigger krijgen om een smartphone te pakken. Zonder context is de consument lastiger over te halen. Waarom zou een consument jouw QR code scannen, welk voordeel valt er te behalen? Zie het als een button op een website: als onduidelijk is wat er gebeurt na het aanklikken van een button, zullen minder mensen klikken. Dit geldt ook voor het scannen van QR codes.

Waar link je een QR code naartoe?

Wanneer de positie en context van de QR code bepaald zijn, is het zaak om goed na te denken over wat de consument ziet nadat de code gescand is. Vrijwel alle QR codes worden gescand met een mobiel apparaat, of het nu een smartphone of een tablet is. Het is dus belangrijk dat wat de consument ziet na het scannen ook geoptimaliseerd is voor mobiel gebruik. Mobiele apparaten hebben vaak een gelimiteerde bandbreedte waardoor downloaden minder snel gaat. Wees er zeker van dat wat je na de QR code serveert een snelle hap is en geen 4-gangen menu. De content achter je QR code moet vooral waarde toevoegen aan het verhaal dat je de consument vertelt.

Conclusie

Zoals bij alle marketingactiviteiten is het belangrijk om een 360 graden beleving aan te bieden. Achter de QR code moet een strategie zitten, of hij moet onderdeel zijn van een strategie. Houd dus altijd het volgende in gedachten:
 1. Zorg dat je code goed en makkelijk te scannen is
 2. Zorg voor de juiste context. Deze context moet de voorbijganger een trigger geven om de code te scannen
 3. Zorg voor een geoptimaliseerde mobiele beleving nadat de code gescand is.
 
Heb jij nog puntent waarmee rekening gehouden moet worden bij het inzetten van een QR code?

 

Over de auteur:

Niek Oerlemans

Niek Oerlemans is een gedreven New Media Consultant met de focus op (online) customer experience. Hieronder vallen onderwerpen zoals content management, social media, e-commerce, online marketing en search engine optimization.