ORDINA BLOGT

Tailoring van bestpractices

Principe 7 van Prince2:

  • Frank Oeben
  • 10 juli 2012

PRINCE2 wordt op maat gemaakt voor ieder project.
PRINCE2 dient op maat gemaakt te worden gemaakt om aan te sluiten bij zowel specifieke projectfactoren als omgevingsfactoren van een project (...).


 

Uit: Prince2 Editie 2009 - Pocket Guide, Bert Hedeman en Ron Seegers, paragraaf 4.7.
 
Voor het BPUG Seminar 2012 schreef ik een visiestuk over PMO. Van een collega kreeg ik de volgende reactie:
 
Je stelt terecht dat een fors en strak geregeld PMO niet goed past bij een onvolwassen organisatie met veel vrijheid. Maar volgens mij zit hier de echte uitdaging waar veel op stuk loopt, namelijk hoe sluit je theorie en praktijk goed op elkaar aan. Wat neem je wel over uit de theorie en wat niet (dus hoe ver ga je, welke producten/templates, welk detailniveau etc.), en welke criteria hanteer je daarvoor.

Dat is de 'levensvraag' waar ik veel vakgenoten mee zie worstelen en het juist invullen van deze vraag is een van de belangrijkste succesfactoren van een project. Dit is natuurlijk breder van PMO alleen, maar bij de implementatie van een PMO is het net zo goed een van de succesfactoren.
Ik ben nog nergens een set van criteria tegengekomen op basis waarvan je dit kunt invullen. Het lijkt erop dat 'iedereen maar wat doet'.
 
Over het tailoren van PMO schreef ik al eens een tweedelig blog. Deel I en Deel II. Ik denk dat het ook bij het tailoren van methodieken aankomt op vakmanschap. Ervaring, kennis, toolkits, etc. Maar ook wij zijn altijd op zoek naar best practices. Daarom bij deze een vraag aan alle vakgenoten: hoe pakken jullie dit aan? Deze vraag heb ik als discussie gestart op LinkedIn.
 
Groeten,
 
Frank

Over de auteur:

Frank Oeben

Frank is ontwikkelaar. Van mensen, van projecten en van organisaties. Door verbindingen te maken, kennis te delen en mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en die toe te laten passen. Bij Ordina doet hij dit vanuit wisselende rollen. Meestal meerdere tegelijk, onder andere als trainer. Telkens op zoek naar vernieuwing. Vernieuwing die zin heeft. Zodat het meer gaat over waar het over moet gaan. Op Ordina.nl schrijft hij over wat hij tegenkomt, waarover hij zich verwondert of over iets dat hij wil delen.