ORDINA BLOGT

Vitaliteit: PMO-activiteit?

Op vrijdag 29 juni namen een aantal Ordinezen -waaronder ondergetekende- deel aan de zogeheten Vitaliteitsbattle.

  • David van Dis
  • 11 juli 2012

Deze battle werd georganiseerd door de Vonken van 2028. Deze 'Vonken' zijn een aantal jonge promotors van het organiseren van de Olympische Spelen in 2028 in Nederland en in dat traject worden een aantal activiteiten georganiseerd die de rol van sport in het bedrijfsleven promoten. Het idee is dat sport en zaken elkaar versterken met als doel meer vitale werknemers, minder verzuim en dus een win-win situatie voor zowel werkgever als werknemer.
De verschillende teams (naast Ordina bedrijven als Lidl, ABN AMRO, BAM, Aon en Atos) deden voorstellen om de vitaliteit van werknemers binnen het eigen bedrijf te verbeteren met als doel tot 1 verzuimdag minder per werknemer per jaar.
 
Nu zult u zeggen, wat heeft dit verhaal nu met een Projectmanagement Office (PMO) te maken? Is vitaliteit een PMO-activiteit?

Het is antwoord is natuurlijk 'ja'. Is het immers niet zo dat een PMO tot doel heeft om bedrijfsprocessen zo in te richten dat bijvoorbeeld projectmanagers, stuurgroepleden, uitvoerenden en de werknemers in de lijnorganisatie van goede en gestructureerde informatie worden voorzien, ontlast worden bij hun rapporterende werkzaamheden en kunnen bouwen op een betrouwbare projectmanagement ondersteuning? Dit zal hun werkdruk en dus werkstress enorm verminderen, voornamelijk doordat ze zich op hun kerntaken kunnen richten en dus écht kunnen doen waar ze goed in zijn. Een PMO draagt zo bij aan de vitaliteit van de hele projectorganisatie.
 
Mocht u de link tussen een PMO en vitaliteit na dit stuk nog steeds een beetje vergezocht vinden, dan kan dat wel kloppen. Het is echter ook een kwaliteit van een PMO'er om creatief toch iets van situaties te maken die bij voorbaat hopeloos lijken. Ik hoop dat u daar na het lezen van dit stukje wel van bent overtuigd.

Over de auteur:

David van Dis

David van Dis, ambitieuze PMO-professional en niet te beroerd om zijn observaties op het gebied van werk, PMO of gewoon het leven met de wereld te delen. Vanuit zijn kennis en ervaring blogt hij over de hoogtes en diepten van de jungle die PMO heet.