ORDINA BLOGT

Online Presence in de Politiek (Deel 4)

Omdat Online Presence een steeds belangrijker onderdeel vormt van de verkiezingen gaat het Klantinteractieblog tot de verkiezingen zes politieke partijen volgen.

  • Redactie
  • 25 juni 2012

Het Klantinteractieblog houdt jullie op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en interessante berichten over D66, GroenLinks, PvdA, PVVSP en VVD.

D66

Bij D66 heeft, Magda Berndsen heeft geen Twitter account. Vera Bergkamp mixt persoonlijke en zakelijke tweets af in de tijdslijn. Ook zoekt zij nadrukkelijk de interactie met haar volgers. Kees Verhoeven is campagneleider van D66 in deze aankomende verkiezingen. Dit is ook te zien omdat hij meer aan het zenden is dan dat hij de interactie zoekt. Uiteraard vind er wel interactie plaats maar dit heeft niet de overhand. Wouter Koolmees heeft geen nieuwe tweet meer geplaatst sinds november 2010, maar gebruikt zijn Twitternaam nog wel op zijn D66 profiel site. Stientje v. Veldhoven, Paul van MeenenGerard Schouw en Steven van Weyenberg gebruiken Twitter met name voor zakelijke doeleinde. Ze sturen meestal politiek gerelateerde berichten de wereld in, maar gaan ook de discussie niet uit te weg! Pia Dijkstra is meer bezig met het beantwoorden van vragen dan met andere zaken.

GroenLinks

Binnen Groenlinks Twittert Jolande Sap niet echt vaak. Soms 2 per dag, soms geen een. Meestal met een standpunt of kritiek op een standpunt van een andere partij, soms een uitnodiging om naar een politiek café te komen. Bij Mariko Peters en Jesse Klaver is dat ongeveer hetzelfde; alleen Jesse Klaver Twittert – ondanks dat het niet vaak is – dan ook nog meestal onzinnige zaken zoals “Vrije avond: check. Liefje: check. Vrienden: check.” Fijn om te weten…
Bruno Braakhuis Twittert heel wat meer. Maar dan ook wel erg vaak over onzinnige zaken zoals “Bijna in Maastricht. Dat viel mee vanuit Haarlem!”. Veel meer Twittert Ineke van Gent: ieder uur wel wat, met een opsomming van wat ze aan het doen is of een felicitatie aan iemand die jarig is. Leuk voor mensen die haar echt aanbidden; voor anderen staat er niet veel zinnigs in.
Het account van Rik Grashoff is afgeschermd: alleen geaccepteerde volgers mogen zijn tweets lezen.

PvdA

Niet iedereen bij de PvdA is actief op Twitter. Zo is bijvoorbeeld Tjeerd van Dekken niet te vinden op Twitter, en heeft @teamnebahat niet meer getweet sinds eind maart 2012.
Diederik Samsom en Khadija Arib reageren veel op vragen maar verzenden weinig persoonlijke boodschappen. Sharon Dijksma zoekt ook duidelijk de interactie met volgers, maar doet dat wel op een persoonlijke manier. Martijn van Dam en Lea Bouwmeester mixen privé en zakelijke tweets op een goede manier. Ook zoeken beide duidelijk interactie met hun volgers en vragenstellers.
Metin Celik, gebruikt Twitter meer om te zenden waar hij geweest is of meebezig. Ook kondigde hij via Twitter aan dat hij zich niet verkiesbaar stelt voor deze aankomende verkiezingen. Rancune hierover laat hij in ieder geval niet via Twitter doorschemeren.

PVV

Vorige week vergeleken het Twittergedrag van Geert Wilders met dat van Fleur Agema. Hoewel we de overige Kamerleden van de PVV kort hebben belicht gaan we deze week wat dieper in op de minder actie Twitteraars. Leon de Jong Twitter zeer sporadisch. Als hij Twitter dan is dit veelal een retweet of niets over een kleine overwinning van de PVV. Richard de Mos, een vrij fervent Twitteraar, wisselt de afgelopen weken tweets over een falend oranje af met wat meningen over het milieu. Daarmee blijft hij dichtbij zijn portefeuille. Jhim van Bemmel , ook zeer actief, gebruikt Twitter hier en daar als discussiemiddel. Verder gebruikt hij het medium veelal om mededelingen omtrent nieuws/opvallendheden te doen. Tot slot Twittert Wim Kortenoeven, die gemiddeld eens per dag een tweet de wereld in stuurt, veelal over informatieve rondom Israel, en blijft daarmee ook in de buurt van zijn eigen portefeuille. Hij gebruikt Twitter om zijn eigen argumenten kracht bij te zetten en ter promotie van recent gegeven spreekteksten.
Welke van bovenstaande stijlen spreek jou het meest aan? Wie van deze Kamerleden gebruikt Twitter het meest optimaal?

SP

Op Twitter zijn de afzonderlijke Kamerleden  persoonlijk geëngageerd. Allen Twitteren op persoonlijke titel en gaan het gesprek niet uit de weg. Nine Kooiman, Harry van Bommel, Ewout IrrgangSadet Karabulut, Paul Ulenbelt, Farshad BashirEmilie Roemer en Renske Leijten combineren persoonlijke tweets (afgelopen tijd natuurlijk ook over het EK) met politieke aangelegenheden. Jasper van Dijk en Paulus Jansen lijken hun Twitter accounts met name voor de partij in te zetten, weliswaar met een persoonlijk tintje en voorkeur voor onderwerpen. De kracht van Twitter zit ook in het sociale aspect. De Kamerleden lijken dit goed te hebben begrepen. Helaas is dat niet het geval bij het algemene account van de SP. Dit is een RSS feed waar alle vorm van interactie ontbreekt. De partij zet Twitter hier in als zend medium. Een gemiste kans.

VVD

Wat bij de VVD allereerst opvalt is dat 2 van de 12 onderzochte Tweede Kamerleden tweeten niet, maar hebben wel een account. VVD’er, Ton Elias tweet met name vanuit het VVD perspectief en tweet weinig persoonlijke comments. Ook valt het op bij hem dat niet alle tweets even politiek verantwoord zijn. Een voorbeeld hiervan is de volgende tweet: Ton Elias ?@TonElias Van Bijsterveldt moet nu écht de homo- educatie gaan regelen! Verder valt het op dat een hoop VVD’ers privé gerelateerde tweets afwisselen met zakelijke boodschappen. Voorbeelden hiervan zijn, Malik Azmani, Ingrid de Caluwé, Klaas Dijkhoff, Birgitte van der Burg en Han ten Broeke met in zijn geval tweets over de brugklas en C2. Al deze personen zijn niet alleen bezig met het versturen van tweets maar engagen ook regelmatig met hun volgers. Dit doen zij allen wel op hun eigen en persoonlijke manier.