ORDINA BLOGT

Technologische ontwikkelingen: Prijs of Principes?

Ik zat laatst een poosje naast iemand in een vliegtuig. Ik kende hem niet, maar hij zat de hele vlucht verwoed op zijn iPad te tikken, spreadsheets te bekijken, teksten te lezen, et cetera.

  • Ruurt Stapel
  • 5 maart 2012

Onderwijl wisselden we wat beleefdheden uit over de vlucht, de bestemming, het volle toestel, enzovoorts. En het gesprek kwam er uiteraard op dat het luchtruim hoe langer hoe voller wordt. Immers, ook de mensen in de ontwikkelende landen willen gaan reizen van hun nieuw verworven rijkdom.

Terwijl hij achteloos met zijn iPad heen en weer draaide (iedereen mocht zien wat voor leuk speeltje hij had), meldde hij het heel terecht te vinden wanneer mensen in China eindelijk ook beloond zouden worden voor hun werk, en zoveel gaan verdienen dat ze kunnen gaan reizen. De wereld zien. Zich ontplooien.
 
Onderwijl vroeg ik me af hoeveel hij voor die iPad betaald had. Ik ken de prijzen, ik kijk er zelf ook naar. Ik weet ook wie het meeste van dat geld opstrijkt: niet de harde werkers in de fabrieken in China, die – zoals we regelmatig kunnen lezen – van ellende van het dak afspringen omdat ze geen toekomst zien. En nauwelijks iets verdienen aan hun handwerk om die mooie schermen en moederboards van iPads in elkaar te zetten.
 

Want wanneer we  willen dat deze mensen zich echt gaan ontplooien en geld gaan verdienen om te gaan reizen, dan moet zo’n iPad ons wel ongeveer het dubbele gaan kosten. Hebben wij dat ervoor over?
 
Ik heb het uiteindelijk mijn reisgenoot maar eens gevraagd….