ORDINA BLOGT

Scrum avant la lettre

Onlangs was ik op een bijeenkomst met vakbroeders (tja er waren geen dames) waarbij een aantal mensen iets presenteerden over de wijze waarop hun organisatie Agile geïmplementeerd heeft.

  • Gert van de Krol
  • 6 november 2012

 

Een van de presentatoren meldde een teamsamenstelling zonder Scrummaster en Product Owner en wel een Team Lead en noemde de systeemtest een aparte story op de Backlog. Nadat de puristen weer terug op hun stoel zaten kwamen de vragen en ja, daar deed ik ook mee. Gelukkig stelde ook iemand de zinvolle vraag: Werkt dit voor jullie? Het antwoord was hierop een volmondig ja en er werd ook aangegeven dat het een hele vooruitgang was.
 
Natuurlijk moet men na blijven denken over eventuele afwijkingen met de scrumguide, maar zolang de voor- en nadelen van de huidige werkwijze en van het volgen van de scrumguide goed zijn meegenomen mag het geen probleem zijn om er van af te wijken. Het is wel zinvol om dit regelmatig te evalueren want het zou zomaar een logische volgende stap kunnen zijn om toch te conformeren aan de guide. Niet omdat het zo opgeschreven maar omdat de meerwaarde van die aanpak uitgenut kan worden.