ORDINA BLOGT

Mobiel verandert de wereld: een kwestie van perspectief

Wat is nou mobiel? Voor ons is mobiel een belangrijke technologische vernieuwing die de hele wereld om ons heen heeft veranderd. Hoezo veranderd? Dat is maar net vanuit wiens perspectief je er naar kijkt.

  • Ivo Slabbers
  • 10 september 2012

Mijn kids van 13 en 10 kunnen zich geen wereld voorstellen waarin geen mobiele telefoons, tablets en apps bestaan.

“Had jij vroeger geen iPhone pap?”
 “Nee meis, mijn eerste mobiele telefoon zat vast aan een grote zware koffer en daar kon ik wel 15 minuten mee bellen.”
 
Ze rollen van de bank van het lachen en gaan door met een potje Wordfeud. Ouwezak. Digitaal geaccepteerde spelling, twee keer letterwaarde.

24/7 virtueel

De huidige generatie basisschoolkinderen groeit op in een wereld waarin tijd- en plaatsonafhankelijk niks bijzonders meer is. Waar wij onszelf en onze klanten nog dagelijks moeten overtuigen van het feit dat informatie, in welke vorm dan ook, overal en altijd beschikbaar zou moeten zijn, leven zij al in een 24/7 virtuele wereld waarin tijd en plaats randverschijnselen zijn. De wereld verandert niet, de wereld gaat gewoon heel erg snel door. En wij moeten onszelf veranderen om bij te blijven en de boot niet te missen.

Exit agenda?

Ondertussen checkt mijn dochter met de Electronische Leeromgeving App op haar telefoon of ze nog huiswerk moet maken voor morgen en of er nog klasgenootjes in de chat zjin. De Justin Bieber agenda – ja, ook ik ben zo’n hippe papa die meedenkt met z’n puberdochter – die ik voor had gekocht, ziet er nog akelig nieuw uit. Na de papieren postordercatalogus zal ook de agenda waarschijnlijk over niet al te lange tijd z’n laatste adem uitblazen. Fijn, de digitale revolutie. Dat gaat ons een heleboel onnodig papier schelen.

Snelheid van verandering

Ik zag mooie filmpjes over 3D printtechnologie waarbij er een realistische plastic pretecho werd gemaakt, compleet met handjes en voetjes. En dat is nog maar het begin van alles wat we nog niet weten dat ons te wachten staat. En in het futuristische DHL Lab zagen we de toekomst van distributie, waarin artikelen via complete productdecompositie in bits en bytes de eindbestemming in de woonkamer zagen. We spreken over 2050, maar ik vermoed dat dat nog wel eens met een paar jaar teruggebracht kan worden.
Ik besluit om de zolder eens op te gaan ruimen en kom een analoge versie van Scrabble tegen. Een beetje vergaan en er missen wel een aantal letters. Via de A1 Scrabble website van Andrew Capener kan ik mijn eigen ontwerp van het spel maken, precies zoals ik ‘m wil. Daar kan Wordfeud dan toch nog even niet tegen op. Tjakka! Drie keer woordwaarde.
Als je trouwens een keer een potje Wordfeud wil doen, via ‘meneervandalen’ ga ik de uitdaging aan!