ORDINA BLOGT

Goed samenspel loont

Informatievoorziening is een samenspel van verschillende factoren. Om deze goed te laten aansluiten op de veranderende behoefte, moet een organisatie maanden, soms wel langer, oefenen om daadwerkelijke successen te boeken.

  • Ralf Schellens
  • 22 mei 2013

Wie net zoals ik graag naar concerten gaat weet hoe schitterend het kan zijn als je wordt meegenomen door de muzikanten in hun wereld. Het geluid, het samenspel tussen muzikanten, de visuele effecten, de sfeer. Muzikanten oefenen weken, zelfs maanden om een niveau te bereiken waarmee ze hun publiek echt raken. Zonder goed samenspel krijgen muzikanten geen ‘positieve’ emoties los bij het publiek. Goed samenspel loont zich.

Uitdagingen informatievoorziening

Wat mij verbaast in de ervaringen die ik heb opgedaan bij zorgbedrijven en middelgrote industriebedrijven, is hoeveel er valt te verbeteren in goed samenspel tussen business en de IV/ICT-afdeling. Hoe komt het nu dat in specifiek deze sectoren nog flinke verbetering noodzakelijk is?

Neem nu de zorgwereld. Bij al deze organisaties zit enorm veel zorgkennis. Wanneer je deze zorgkennis vertaalt naar de informatievoorziening van de organisatie, zie je dat focus vooral nog ligt op pakketsoftware en de (ICT)-beheerorganisatie een sterke focus heeft op het beheren van de ICT-infrastructuur. Van oudsher de 'harde' ICT dus. Kan de ICT-afdeling, die op deze manier is ingericht, de juiste antwoorden geven, zodat de medewerkers geholpen worden met de juiste informatievoorziening?

Oftewel: zijn de zorgbedrijven klaar om de actuele thema’s in de zorg aan te kunnen? Deze thema’s worden breed uitgemeten in het nieuws: kostenreductie, meer regie bij patiënt/cliënt en bijvoorbeeld focus op ambulante dienstverlening. Deze uitdagingen vereisen een goede informatievoorziening. Hoe ga je als zorgbedrijf om met dit soort uitdagingen, terwijl er van oudsher een sterke focus is op pakketsoftware en minder op (keten)integratie. Laat staan dat de meeste (ICT)-beheerorganisaties hierop zijn ingesteld.

Handen op elkaar voor goed samenspelSamenwerken leidt tot resultaat

  

Oefenen, durf en lef

Een standaard oplossing voor een organisatie om een passende informatievoorziening te ontwikkelen is er niet. Eerst moet je inzicht krijgen in welke punten van de informatievoorziening je wilt verbeteren. Dit kan door het ontwikkelen van een bedrijfsstrategie, het reduceren van het aantal informatiesystemen of het verbeteren van de besturing op de ICT en informatievoorziening. Maak duidelijke keuzes, maar zie alles in samenhang. Informatievoorziening is een samenspel van verschillende factoren. Om deze aanpassingen tot een succes te maken, moet een organisatie maanden, soms wel langer, oefenen om daadwerkelijke successen te boeken. Dit kost durf en lef.

Je favoriete muziekband heeft maanden, soms wel jaren moeten oefenen om hun eigen geluid, sfeer, goed samenspel en gevoel te ontwikkelen. Dit geldt ook voor een organisatie die veranderingen wil doorvoeren in haar informatievoorziening.

Over de auteur:

Ralf Schellens

Ralf is sinds 2007 een business consultant bij Ordina. Ralf is een gedreven professional op gebied van informatiemanagement. Hij heeft grote belangstelling voor besturing van ICT en IV, Governance en het inrichten van beheerorganisaties. Op deze gebieden adviseert hij klanten en helpt organisaties bij het inrichten ervan.