ORDINA BLOGT

Hanepoten met vulpen

Met het ontstaan van enorme dataverzamelingen (big data) ontstaan ook talloze kansen.

  • Sander van Kleef
  • 26 april 2013

Ik kan me er geen voorstelling van maken, een kantoor zonder computer. Een bureau met papier en een ladeblok met gum, puntenslijpers en Tipp ex. Een periode waarin de dokter een recept uitschreef met vulpen en ook het woord correspondentie nog bestond.

Zo lang geleden is het misschien niet. Maar de wereld is in snel tempo gedigitaliseerd. We kopen geen LP maar zoeken een nummer op in Spotify. Het schrift waar je je hardlooptijden in bijhield, heeft plaats gemaakt voor een GPS-horloge dat jouw prestatie heeft gesynchroniseerd met internet nog voordat je je schoenen hebt uitgedaan.

Deze vergaande automatisering is niet meer weg te denken. In ons dagelijks leven maar ook in de transportsector, de gezondheidszorg of in de bancaire wereld. Het gevolg is dat overal in de wereld steeds meer elektronisch wordt vastgelegd. Soms zijn we hier als maatschappij al aan gewend (het vastleggen van de jaaropgave door de belastingdienst), soms is het nog erg wennen (beeld van je zoekgedrag op internet) en vaak leidt het ook tot grote discussies (elektronisch patiëntendossier).

Maar deze elektronische vooruitgang gaat door en de toename van data zal alleen maar sneller gaan. Met het ontstaan van deze enorme dataverzamelingen ontstaan ook talloze kansen.

Het onderzoek naar de dramatische afloop van de Boston Marathon is een goed voorbeeld. Zoals vermoedelijk weinigen is ontgaan, is de Boston Marathon abrupt geëindigd met twee explosies met dodelijke afloop. Bij het onderzoek naar de verantwoordelijke daders is gebruikgemaakt van de immense hoeveelheid beschikbaar foto- en videomateriaal. Naast de beveiligingscamera’s en TV-opnames heeft de FBI ook gebruikgemaakt van het bewijsmateriaal dat toeschouwers hebben gemaakt en opgestuurd. Met geavanceerde analysetechnieken, als gezichts- of patroonherkenning, is de FBI in staat geweest deze grote dataverzameling ook daadwerkelijk te gebruiken en heeft de opsporing tot een aanhouding geleid.

Hoewel een vulpen zeker zijn charmes heeft, kan niets op tegen dergelijke nieuwe technieken. De mogelijkheden zijn oneindig, laten we ze benutten!