ORDINA BLOGT

Quantified Self: zelfkennis door getallen

Had de Romeinse filosoof Seneca nu geleefd, dan had hij zeker rondgelopen met een Jawbone UP, een Fitbit of een Nike+ Fuelband.

  • Arjen de Jong
  • 9 augustus 2013

De app Runkeep op een smartphone

Dit zijn slechts drie voorbeelden van mobiele applicaties en gadgets die je kunt gebruiken voor het vastleggen en analyseren van je dagelijkse lichamelijke activiteiten, humeur, slaap en andere biometrische functies. Voor iemand als Seneca, waarvan bekend is dat hij nauwgezet bijhield wat hij at en wat hij ’s nachts droomde, moet de zogeheten Quantified Self-beweging dan ook een uitkomst zijn geweest.

Levensstijl

Het idee achter deze beweging, die vijf jaar geleden in San Francisco is ontstaan en inmiddels wereldwijd steeds meer volgers krijgt, is dat een continu cijfermatige vastlegging van je levensstijl helpt om je zelfkennis te vergroten. Door het bestuderen van grafieken en getallen zie je wat je kunt verbeteren om uiteindelijk nog gezonder, nog actiever of nog bewuster te leven.

Neem bijvoorbeeld de Jawbone Up. Dit is een rubberen polsband die al je bewegingen meet, of je nu slaapt of wakker bent. De resultaten kun je bekijken op je iPhone of Android-toestel. Of neem Moves. De app houdt bij waar je heen fietst en loopt en hoeveel stappen en minuten daarmee gemoeid zijn. Deze mobiele en draagbare digitale apparaatjes bieden nieuwe manieren om het menselijk lichaam te monitoren en te meten. Zo zijn er apps om je bloeddruk te meten, maar ook je emoties, geluk, drankgebruik, hersenactiviteit en stoffen in je urine. Ze leveren gedetailleerde biometrische data die je kunt verzamelen en met anderen kunt delen via sociale media.

Nieuwe medische inzichten

Volgens Gary Wolf, medeoprichter van de Quantified Self-beweging, kan de combinatie van technologie en het monitoren van het eigen lichaam tot nieuwe medische inzichten leiden. “De gegevens die dit oplevert, kunnen we gebruiken om medische problemen op te lossen of om de kwaliteit van het leven op andere manieren te verbeteren. Vandaag de dag vragen we nog aan onze dokter waarom we dik of ziek zijn. Binnenkort kijken we naar onze data.”

Een mening die gedeeld wordt door Stephen Wolfram, oprichten en ceo van de zoekmachine Wolfram|Alpha. Hij is ervan overtuigd dat data op den duur gaan herdefiniëren wat artsen doen. Een computer kan veel sneller dan een dokter patronen en trends ontdekken, nauwkeuriger een diagnose maken en dat ook nog eens eerder in het ziekteproces.”

Voorbode

De Qualified Self-beweging is een voorbode van nieuwe ontwikkelingen in de gezondheidszorg, waarbij er meer en meer nadruk wordt gelegd op het monitoren om zo ziekten te voorkomen, levens te verlengen en medische kosten te verlagen. Een ontwikkeling waarbij er van patiënten een actieve rol wordt gevraagd.

Grote technologische bedrijven als Philips, Vodafone en Intel zien de potenties van deze mHealth-ontwikkelingen en haken er op in door allerlei nieuwe apps op de markt te brengen. Philips heeft Vital Signs gelanceerd, een experimentele app voor Apple-devices waarbij gebruikers de ingebouwde camera kunnen gebruiken om hun hartslag te meten. Intel heeft een app ontwikkeld, genaamd Mobile Therapy, die willekeurig op je mobiel verschijnt en je vraagt om je stemming weer te geven, zodat je kunt zien hoe deze in een week varieert.

Dat het een groeimarkt is, mag duidelijk zijn aan het aantal apps. Waren er in 2010 ongeveer 4000 apps beschikbaar, inmiddels zij het er al meer dan 20.000. Inkomsten van diensten voor het op afstand monitoren van patiënten via mobiele netwerken zullen wereldwijd stijgen tot $ 1.9 miljard rond 2014.

Gedragsverandering

Uiteindelijk gaat Quantified Self om gedragsverandering. Natuurlijk is het handig als je met behulp van sensoren en apps inzicht krijgt over je lijf en leden, maar het gaat erom dat je met die data uiteindelijk ook wat doet. Het is een weg van de meetbare mens naar de maakbare mens.

Over de auteur:

Arjen de Jong

Arjen is techredacteur bij Ordina. Hij schrijft met veel plezier en verwondering over nieuwe technologische ontwikkelingen. Lees ook zijn blog Digital Lollapalooza (https://arjendejong.wordpress.com/) over de invloed van internet op ons leven.