ORDINA BLOGT

Bureaustoel vs. bankstel: de tablet als gemeengoed

Is je pc of laptop aan vervanging toe? Het is niet meer zo vanzelfsprekend om dan meteen een nieuwe te kopen. Er ligt namelijk een verleidelijk alternatief op de loer: de tablet.

  • Mart Evers
  • 5 februari 2013

Tablets zijn de afgelopen jaren heel populair en relatief goedkoop geworden. Browsen en e-mailen zijn onze favoriete online bezigheden. Een heel krachtig apparaat is daar niet voor nodig. Mailen en facebooken op de bank is bovendien prettiger dan achter het bureau. Daarom neemt ons pc-gebruik af, blijft de oude laptop langer in gebruik en schaffen we in plaats van een nieuwe eerder een tablet aan.

Dalende pc-verkoop in 2012

Onderzoeksbureau Gartner concludeert dat deze tendens de achterliggende reden is voor de verminderde pc-verkoop in 2012. Bijna 5% minder pc’s hebben in 2012 de fabriek verlaten vergeleken met 2011. In de top-5 van leveranciers is de verkoop alleen bij Acer en ASUS toegenomen. De verkopen bij Dell zijn fors gedaald, waardoor het totaal negatief uitpakt. Apple CEO Tim Cook geeft ook aan dat de populariteit van de iPad de verkoop van de iMac kannibaliseert.

Tablet geen vervanging voor laptop

De vraag is echter of een tablet wel een goede laptopvervanger is. Tablets zijn meer gericht op de consumptie van media. Minder op het creëren en beheren van documenten zoals verslagen, presentaties en foto’s. Onder andere door het ontbreken van een toetsenbord en beperkte opslagcapaciteit.
 
Laptops en tablets bewegen wel langzaam naar elkaar toe. Er zijn nu tablets verkrijgbaar met een dockingstation met toetsenbord en extra batterij. Aan de andere kant worden laptops ook steeds mobieler met de komst van ultrabooks. Windows 8 is een eerste poging van Microsoft om laptop en tablet te verenigen.

Hybride laptops nog niet volwassen

Meest opvallende poging om ‘best of both worlds’ in één apparaat te krijgen zijn de hybride laptops. Laptops met touchscreen dat losgekoppeld of omgeklapt kan worden zodat je een tablet hebt. Alle bekende pc-merken lanceren een hybride apparaat. Hieronder een aantal opvallende voorbeelden. Het is alleen jammer om te zien dat een perfecte balans tussen laptop en tablet nog niet bestaat. Alle modellen leveren altijd op een bepaalde dimensie in. Dit kan variëren van gewicht tot prijs, van prestaties tot design.

Het idee van één gecentraliseerde pc met daaromheen gadgets is langzaam aan het verdwijnen. We gaan steeds meer gebruik maken van een ‘personal cloud’ voor de opslag van onze data. Dit vormt de centrale hub, zodat we altijd en overal toegang hebben tot ons persoonlijke netwerk, ongeacht het gebruikte apparaat. Zou jij jouw laptop vervangen voor een tablet? Of zou je toch voor een hybride oplossing kiezen?

 

Over de auteur:

Mart Evers

Mart is na zijn studie marketing- en innovatiemanagement aan de slag gegaan als consultant bij Ordina. Hij is vooral geïnteresseerd in online marketing en 'the power of the crowd'.