ORDINA BLOGT

Mobile BI revolutie 2 0

Waarom de Mobile BI revolutie deze keer wel een succes wordt

  • Yorick Meijer
  • 26 juli 2013

De Mobile BI revolutie is niet nieuw: deze heeft in de jaren 90 al een keer plaatsgevonden. Er werd toen voorzien dat wereldwijd binnen zes maanden tot een jaar, 5 tot 25% van de bedrijven de medewerkers draadloos toegang zouden bieden tot hun rapportages. Komt u dit bekend voor? De realiteit van nu toont aan dat het destijds niet helemaal gelukt is. Waarom zijn de omstandigheden nu zodanig anders dat het wel een succes wordt?

WAP

Mobile devices

In de afgelopen jaren is er veel veranderd met betrekking tot het aanbod en het gebruik van mobile devices. Het huidige brede gebruik van smartphones en de populariteit van tablets sinds de komst van de iPad in 2010 hebben Mobile BI een nieuwe impuls gegeven. In tegenstelling tot de voorlopers, bieden tablets en smartphones met hun uitgebreide touchscreennavigatie en hoge resolutieschermen een uitstekende interface om interactiviteit met de informatie te bevorderen. De adoptie van mobile devices is zelfs zo groot dat er nu binnen organisaties een verschuiving plaatsvindt van notebooks en desktops naar tablets als werkstation

mobile device

Draadloze infrastructuur

Naast de introductie van mobile devices die speciaal geschikt zijn voor mobiel dataverkeer (Wifi, 3G) vormen ook de verbeterde mobiele data-infrastructuur voor gunstige omstandigheden. Waar in het verleden veel gebruik gemaakt moest worden van trage mobiele GPRS-dataverbindingen, kan in Nederland sinds begin 2004 gebruik gemaakt worden van een veel snellere 3G-dataverbinding.

Op korte termijn is zelfs 4G algemeen beschikbaar, dat 10x sneller is dan het huidige 3G. Naast mobiel dataverkeer via de traditionele telecomleveranciers zijn er ook andere initiatieven die sneller mobiel dataverkeer mogelijk maken, zoals het openstellen van Wifi-routers aan derden door kabelmaatschappijen. Hierdoor is overdracht van grote hoeveelheden data in een kortere tijd mogelijk wat het gat tussen een mobiele en vaste werkplek qua verbindingssnelheid klein tot niet bestaand maakt.

Mobiele werkers

Tot slot blijkt uit onderzoek dat ondanks de recente economische tegenslag het aantal mobiele werkers in de komende jaren wereldwijd gaat groeien  van 1 miljard in 2010 naar 1.3 miljard in 2015. Voor Europa wordt een stabiele groei voorzien van meer dan 5% per jaar. Deze werkers willen ook als ze niet op hun vaste werkplek zijn, inzicht hebben in de laatste stand van zaken om zo hun werk goed te kunnen uitvoeren.

Kortom: in de afgelopen jaren is de vraag naar en het aanbod van mobiele producten en diensten enorm gestegen. Mensen die overal en altijd toegang willen tot de laatste stand van zaken kunnen nu met moderne mobile devices zeer snel en uitgebreid inzicht krijgen in de laatste stand van zaken om zo goed geïnformeerde besluiten te maken. Hiermee wordt de revolutie alsnog een feit!