ORDINA BLOGT

Een goeie Scrum is lekker Agile

Scrummen is eigenlijk, net als in rugby, telkens weer samen duwen en trekken aan een stukje van een project, net zolang tot er een resultaat uitrolt in de vorm van werkende software.

  • 19 juni 2013

Scrummen doe je met je lijf

Rugby? Inderdaad. Scrummen is van oorsprong letterlijk duwen en trekken tot er iets naar buiten rolt.

Na elke overtreding wordt het rugbyspel opnieuw gestart. Acht spelers van de ene partij en acht van de andere stoten de schouders tegen elkaar: de scrum. Een speler van de partij tegen wie de overtreding is begaan, werpt de bal in de scrum. Pas als iemand de bal met zijn been uit de scrum weet te werken, gaat het spel verder.

Scrummen doe je Agile

Een mooi beeld. Op een soortgelijke manier ontwikkelen we tegenwoordig ook software: door scrum toe te passen. Maar pas op: elke IT-professional zal u onmiddellijk corrigeren als u dat zegt. ‘Het is Agile-Scrum’, krijgt u dan fijntjes onder de neus gewreven. Onthoud dat, want u zult merken dat die twee in IT-land niet zonder elkaar kunnen, zoals koken niet kan zonder kookboek.

Agile is een slim conceptueel raamwerk voor het uitvoeren van softwareontwikkeltrajecten. Scrum is de methode. Agile betekent lenig of behendig. Agile beschrijft de verrassende souplesse waarmee functionele klantwensen in kleine brokjes zijn te ontleden. Die brokjes worden doorvertaald in een iteratief ontwikkelproces, waarin de ontwikkelvraag als een rugbybal heen een weer gaat tussen ontwikkelteam en klant. Dat levert in korte tijd werkende software op. En dat alles volgens strakke Scrum-principes onder leiding van een Scrum Master.

Als u in 10 minuten wilt weten hoe Agile-Scrum werkt, moet u dit filmpje zien: <iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/XU0llRltyFM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Scrummen in tekst

Een ander verhaal is: hoe verwerk je Engelse IT-termen zoals scrum taalkundig correct in teksten? De schrijfwijze is nog wel eens een puzzeltje. Daarom sluit ik af met een handige schrijftip.

Werkwoorden van Engelse herkomst krijgen Nederlandse voor- en achtervoegsels rond de Engelse stam. Scrummen vervoegen we met ge- ervoor en -d(e) of -t(e) erachter: scrummen, scrumde, gescrumd. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor scrollen, downloaden en deleten: scrolde - gescrold, downloadde - gedownload en deletete - gedeletet.

Zo simpel is dat!