ORDINA BLOGT

Tijd dat computer mij begrijpt

De communicatie tussen mens en computer is zeer beperkt. Dat heeft voordelen maar vooral veel nadelen. Het wordt tijd voor een baanbrekende innovatie.

  • Jan Campschroer
  • 21 juni 2013

Burenrechter.nl

Met ondersteuning van de burenrechter.nl denken rechters en wetenschappers een efficiënte procedure gevonden te hebben. Een procedure die er voor zorgt dat buren samen tot een oplossing komen vóór ze elkaar voor de rechtbank in de haren vliegen. Met deze procedure kunnen partijen vroegtijdig beginnen met het afhandelen van een buren-issue, dat is een pré. Het lijkt er echter ook op dat de (virtuele) afstand die dit creëert tussen de partijen, enige rust brengt. Via IT lijken de de partijen de emoties beter in bedwang te kunnen houden. Mmmm, wel vreemd. Mijn ervaring is dat je via mail wel ruzie kunt krijgen, maar nooit oplossen.

Digitale dementie

Het gebruik van digitale media zorgt ervoor dat we niet al onze hersencapaciteit gebruiken. Als kinderen dat doen, dan trainen zij hun hersenen onvoldoende. Dat leidt tot digitale dementie, stelt Spitzer. Ook zou je hieruit kunnen lezen, dat IT een gedeelte van de prikkels waarmee we moeten kunnen omgaan (nl. de emoties van anderen) niet doorgeeft.

Verslaving

Even mijn mail checken; onderweg of in de vergadering, nog even op Facebook en Twitter kijken, mijn status posten. Kunnen we niet meer zonder? Hoe leefden we vroeger dan? Er zijn geruchten die beweren dat internet- en gameverslaving het gevolg is van het incompleet zijn van de communicatie: je mist wat, dus daarom ga je nog een keer aan de slag om het wel te krijgen.  

Lichaamstaal

De Amerikaanse psycholoog Mehrabian heeft vastgesteld dat bij een gesproken bericht slechts 7% van wat we bedoelen, wordt gevat in de woorden, 38% zit in de intonatie en 55% in de lichaamstaal. In digitale communicatie zijn intonatie en lichaamstaal niet meer aanwezig, behalve als we die via geluid en beeld van de menselijke zender er weer aan toevoegen.

Andere communicatie

Bovenstaande lijkt er op te wijzen dat communicatie met en via een computer toch anders is dan live-communicatie met mensen. Ook het feit (?) dat veel hardcore IT-ers vaak sociaal niet het meest begaafd zijn, krijgt zo een ander perspectief.

 Een enigszins verschrikt kijkend kind

Zou het niet mooi zijn als ik mijn vraag zou kunnen stellen aan de computer en dat ik dan gewoon antwoord krijg? Zou dat niet veel beter werken dan de enigszins autistische communicatie: "Wilt u ..., toets dan 1; wilt u ... toets dan 2; ..."? Waarom moet ik me schikken in de klassen die door de ontwerper maanden geleden zonder context zijn bedacht? Is het niet eens tijd dat we ervoor zorgen dat we echt met computers kunnen communiceren? Zou het niet mooi zijn als de computer zegt: "Ik zie dat u het niet begrijpt, zal ik het nog een keer uitleggen?"

Het is echt hoog tijd dat de computer mij begrijpt en niet andersom.

 

Over de auteur:

Jan Campschroer

Informatie is cruciaal om samen te werken, IT is slechts een middel. Ik adviseer organisaties bij het vormgeven van de organisatie en de middelen zodat de betrokkenen de informatie krijgen die ze nodig hebben.