ORDINA BLOGT

PMO is een teamsport

Op feestjes is het lastig uitleggen wat ik zoal voor werk doe. “Project Management wat?!”

  • Paul van Dam
  • 4 maart 2013

'Office!, schreeuw ik op den duur dan terug, om daarna door de dreunende housebeats heen uit te leggen wat ik precies bij Ordina aan het doen ben. Nadat de helft toch niet gehoord wordt en de andere helft niet begrepen, kan ik de volgende keer weer opnieuw beginnen. Een schorre stem en een gevalletje ‘weer niet gelukt’ zijn hiervan het resultaat.

Vorige week zag ik op mijn voetbaltraining de assistent-trainer aanwijzingen geven, en verwees daarna naar hem toen ik wederom iemand over mijn functie als PMO’er aan het vertellen was. Wat bleek? Dit keer bleef de lege blik mij bespaard en leek mijn gesprekspartner het zowaar te begrijpen. Ik hoefde verder alleen maar een aantal voorbeelden van mijn zeer bescheiden voetbalcarrière van stal te halen en degene knikte begrijpelijk. Eindelijk had iemand het licht gezien.

Niet veel later dacht ik nog eens na over mijn analogie en besefte dat die inderdaad in al zijn facetten klopt. In eerste plaats is de PMO'er ondersteuner van bijvoorbeeld een project- of servicemanager. Vergaderingen organiseren, notuleren, uren inboeken en wat dies meer zij. Niet veel anders dan pionnetjes neerzetten, hesjes uitdelen en de spelerslijsten samenstellen.
 
Toch is dit voor zowel de PMO’er als voor de assistent niet het hele verhaal. Zowel van Bronckhorst als Bergkamp zouden het als assistent snel voor gezien houden als zij jarenlang alleen de pionnetjes neer mochten zetten Zo zouden ook veel PMO’ers snel bij hun Unit Manager komen smeken om een ander project wanneer het uren boeken het hoogtepunt van de dag zou zijn. Daarom praten veel assistenten mee over de tactiek, analyseren zij tegenstanders en leiden ze zelf gehele trainingen. De PMO’er kan stukken redigeren, meeschrijven aan beleidsplannen of daadwerkelijk mensen aan gaan sturen. Hier tussenin zit nog een hele wereld aan activiteiten die beiden goed op kunnen pakken.

Hoe groot het speelveld uiteindelijk wordt voor de assistent of PMO’er hangt eigenlijk af van twee variabelen: het mandaat dat de trainer/projectmanager geeft en de eigen inbreng. Wanneer een trainer veel ruimte geeft aan de assistent, dan kan hij buiten zijn administratieve oevers gaan treden. Dit kan echter alleen slagen als hij dit kan en natuurlijk ook wil. Een tactische nitwit die de ballen oppompen prima vindt en zijn gezegende biertje wil drinken na afloop heeft hier geen zin in. Hetzelfde geldt voor de PMO’er, die eigenhandig een deel van het team aan kan sturen of kansen kan pakken bij de klant als hij daar de ruimte voor krijgt van zijn projectmanager. Een negen-tot-vijfmentaliteit en veilig binnen de comfortzone blijven, passen hier dus ook niet bij.
 
Hoe creëer je nu een succesvolle samenwerking? Wanneer de goede trainer en assistent bij elkaar worden gezet. Als de projectmanager graag veel uit handen geeft en dit proces ook ondersteunt, dan moet hier een proactieve PMO’er bij die graag stappen wil maken. Heb je een strakke projectmanager die alles zelf wil doen, zet hier dan een uitvoerder onder die minder ambitieus is. Haal je deze combinaties door elkaar dan wordt het een fiasco. Worden de juiste mensen aan elkaar gekoppeld, dan heb je een winning team.
 
PMO is echt een teamsport.
 
Dit artikel is geschreven door Paul van Dam. Paul is Young Professional bij Ordina PMO.

Over de auteur:

Paul van Dam

Paul van Dam is een kersverse PMO-professional die niet alleen (te) veel wil doen maar hierover ook, hoog in zijn ivoren toren, graag reflecteert. Hij legt verbanden tussen PMO en de maatschappij en deelt deze gedachten dan ook graag met de bezoekers van het PMO-blog.