ORDINA BLOGT

Software: vriend of vijand?

Outlook, SharePoint, Excel, Word, Project, PowerPoint, Jira, Oracle CRM, Oracle EBS, Citrix, Changepoint, SAP, BusinessObjects, Commerce-Hub…

  • Sonny Schreurs
  • 30 mei 2013
software tools van Microsoft 

Een korte opsomming van de software die in mijn favorieten en quick-start bar staan en 'onmisbaar' zijn voor de dagelijkse besturing van projecten. Ieder softwarepakket wordt in gebruik genomen om het leven van de medewerker makkelijk te maken en met een specifiek doel in het achterhoofd. En hoewel de software vaak (en vaak ook niet…) een oplossing biedt voor dat doel, zorgt de overvloed aan applicaties regelmatig voor een 'application overload'. De gewone medewerker spendeert te weinig tijd aan de software om deze goed te beheersen en de vele handleidingen, E-learnings en trainingen zijn een te grote horde. Gevolg: het doel wordt voorbij geschoten. Enter PMO…

Het is aan de PM om het project draaiende te houden en de toegewezen tools optimaal te gebruiken. Een PM heeft echter vaak al genoeg werk en het beheren en beheersen van alle applicaties staat in de weg van het daadwerkelijke managen. Dat is vaak de reden dat een PMO ingeschakeld wordt. Bij mijn huidige opdracht ben ik voornamelijk binnengekomen om SharePoint (knowledge management) en Changepoint (resource management & planning) ondersteuning te geven, maar de overige taken zijn daar vanzelf bij gekomen. Op deze manier kun je als PMO’er specialist worden op de belangrijkste software rondom een projectorganisatie, waar de PM zelf geen tijd voor heeft. Je bent echter wel een specialist over de breedte, een soort gespecialiseerde generalist dus.

Hoewel het natuurlijk in iedere organisatie anders is, merk ik bij ons dat veel PMO’ers over de breedte worden ingezet en zich alle toegewezen taken snel eigen maken. Dit biedt de PMO’er een unieke kans. Je zit namelijk aan de uitvoerende kant van de organisatie en hebt als een van de weinige personen in de organisatie een goed beeld van het gehele applicatielandschap in de praktijk. Schroom daarom niet om de bestaande werkwijzen in twijfel te trekken en voor verbetering te zorgen. Wie is er immers een betere devil’s advocate dan de persoon die de systemen intensief gebruikt. Bottom-up innovatie moet niet onderschat worden!

En om met een mooi, maar zeker realistisch, cliché af te sluiten: innovatie begint bij jezelf.

Over de auteur:

Sonny Schreurs

Young Professional met een gezonde interesse voor social media en de online wereld in zijn geheel. Geïntrigeerd door de manier waarop mensen communiceren en hoe dit beter kan. Op zoek naar de vraag wat Content nou succesvol en belangrijk maakt.