ORDINA BLOGT

Browsergrootte aanpassen voor screencasts

Maak je dikwijls screencasts? Gebruik je daarbij ook je browser? Moet je dan handmatig de grootte van je browser aanpassen, om zo de maximale ingestelde opnameresolutie te kunnen benutten? Dat is vaak erg lastig, vooral als je je browser exact op de pixel een bepaalde afmeting wilt geven. Maar het kan ook gemakkelijk! In dit weblog geef ik je oplossingen voor Chrome, Firefox en Safari.

  • Eduard de Boer
  • 26 november 2013

Screencasts worden steeds populairder om bijvoorbeeld presentaties met voiceover of trainingsvideo’s te publiceren. Voor het opnemen van screencasts zijn diverse tools beschikbaar voor zowel het Windows-platform, als voor het Mac-platform. Zelf gebruik ik Camtasia voor het maken van screencasts; die keuze is ooit historisch zo gegroeid.

Safari

In het verleden werd ik altijd genoodzaakt om Safari te gebruiken, omdat ik daar met een simpele regel javascript, de browser de gewenste afmetingen kon geven. Hierover heb ik ooit al een weblogartikel geschreven: "Aanpassen venstergrootte voor screencast". Het komt erop neer dat je in Safari de volgende regel in de adresbalk kopieert en plakt:

javascript:self.resizeTo(1280,720)

 

Dit stelt Safari in met afmetingen 1280 pixels horizontaal en 720 pixels verticaal, precies de afmeldingen voor HD (720p).

Chrome

Helaas werkt dit niet voor Chrome. Chrome staat je, evenals Firefox, niet toe om Javascript in de adresbalk de plakken en uit te voeren. Voor Chrome is er een aparte extensie die je kunt downloaden, te weten "Window Resizer". Als je deze extensie installeert krijg je bovenin je browser een extra button, waarmee je zowel voorgedefinieerde instellingen kunt gebruiken, als nieuwe instellingen (qua afmetingen) kunt definiëren.

Window Resizer voor Chrome

Firefox

Ook in Firefox mag je geen Javascript in de adresbalk uitvoeren, maar net als voor Chrome is er een Add-on om dit mogelijk te maken. Deze add-on voor Firefox heet "Browsizer". Deze Add-on nestelt zich onderin je Add-onbalk. Ook daarmee kun je nieuwe instellingen maken die voor jou het beste zijn.

Browsizer voor Firefox

Maak het jezelf vanaf nu eenvoudig om screencasts te maken met exacte browserafmetingen, door deze plugins of Javascript te gebruiken en je bespaart ook nog eens tijd en ergernis.

Over de auteur:

Eduard de Boer

Eduard de Boer is Lead Architect Meldkamers en bovendien een autoriteit op het gebied van online reputatiemanagement en reputatiecoaching. Eduard is ook te vinden op .