ORDINA BLOGT

De slimme menukaart

Er is een “slimme menukaart” ontwikkeld. Bijzonder. Allereerst natuurlijk dat zoiets als een menukaart “slim” kan zijn. Hoe ziet dat er dan uit, vraag ik me dan af.

  • Barbara Wijnen
  • 19 november 2013

 

Een geavanceerde app, die op al onze vragen over de gerechten op de kaart antwoord kan geven? Leuk. Of lopen er dan slimme jongetjes en meisjes met een sandwichbord langs de tafeltjes. Hmmmmm, hoe slim ben je dan….
Of is het gewoon een menukaart waarmee men een slimmigheidje heeft uitgehaald.
En ja, dat blijkt zo te zijn.
Op de slimme menukaart staat niet alleen per gerecht vermeld hoeveel calorieën dit gerecht bevat, maar ook hoeveel minuten stevig wandelen ervoor nodig is om die calorieën weer te verbranden. Om calorie-neutraal te blijven, zeg maar. Oftewel niet op te dikken.

Tsja, leuk bedacht. Maar wie zit hier in vredesnaam op te wachten.
Ik kan zo gauw drie stakeholders bedenken.

Stakeholder 1: De restauranteigenaar
Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen minder calorieën verorberen als ze weten wat het van ze vraagt om calorie-neutraal te blijven. Maar zouden de mensen dan echt allemaal bewust magere gerechten gaan kiezen? Of zouden ze niet gewoon wat minder nemen; geen toetje bijvoorbeeld? En dat is niet echt interessant voor de restauranteigenaar.

Stakeholder 2: De klant 
De meeste mensen, mezelf incluis, willen als ze gezellig uit eten gaan niet steeds geconfronteerd worden met wat het ze aan beweging gaat kosten als ze iets willen eten. Ze willen gewoon genieten. En mensen die zich om wat voor reden dan ook aan een dieet moeten (willen) houden, weten zelf prima wat ze wel en niet kunnen eten.

Stakeholder 3: De overheid
In Amerika bemoeit de overheid zich hier en daar al actief met fat-awareness. Daar zal dit vast toegejuicht worden. Zou Edith Schippers daar ook zo over denken? Of zijn er nog wel wat andere probleempjes waar ze zich druk over kan maken?

Herkauwend
Of we over een paar jaar inderdaad een dergelijke menukaart in onze restaurants gaan aantreffen?
Ik waag het te betwijfelen, maar mocht het zo zijn dan vraag ik me af welke stakeholders hiervoor hard hebben gelopen.
Volgens mij is er helemaal geen stakeholderanalyse is geweest, laat staan dat de eventuele stakeholders gevraagd zijn wat hun requirements voor een dergelijke slimme menukaart zouden zijn.
En dat klopt ook wel; het gaat om een onderzoek van de Texas Christian University. De menukaart wordt nog niet echt gebruikt. Onderzoekje open deur dus.

Als Nederlander kan ik me ook nog afvragen of we hier niet te maken hebben met een vertaalfout, en dat Slim in dat geval niet staat voor de Amerikaanse variant van het woord “slank”. Waar overigens ook weinig stakeholders bij te verzinnen zijn.

Maar misschien denk ik daar, na een confronterend bezoekje aan de weegschaal, in januari weer heeeel anders over.