ORDINA BLOGT

Drupal Tech Talk 10 bij Ordina

De Nederlandse Drupal Community deelt technische kennis en projectervaring bij Ordina

  • Imre Gmelig Meijling
  • 28 november 2013

Eens per 2 maanden komen Drupal technici en professionals samen om technische kennis uit te wisselen en te bespreken. In 2 sessies wordt vooral veel praktijkervaring en codeoplossingen getoond om sneller en efficiënter te werken of technische valkuilen te vermijden. 

Ook de tiende editie van Drupal Tech Talk stond in het teken van technische ontwikkelingen, ervaring en code. Hierbij hoort ook de nodige finger food en bier. Het bedrijfsrestaurant van Ordina bood ruimte genoeg voor de ruim 35 Drupalista's die aanwezig waren.  Het thema van deze editie betrof de structuur van de nieuwe versie 8 van Drupal, welke in kwartaal in van 2014 wordt verwacht. 

Drupal betreed proactief de Enterprise markt. Dat is opmerkelijk, omdat de meeste content management systemen een meer geleidelijke evolutie doormaken. De mogelijkheden die Drupal 8 gaat bieden en de nieuwe manier van module ontwikkeling en hoe dit samenwerkt met Views werden in twee sessies besproken. Dat Drupal 8 een nieuwe directory structuur heeft en de invloed van Symfony groot is, was de meesten al duidelijk. Drupal 8 gaat vooral veel gebruik maken van Entities en Design Patterns waardoor sneller en vooral beter kan worden ontwikkeld. De Services welke in Core zijn opgenomen zijn in combinatie met Views extreem krachtig en daarmee een grote stap voorwaarts. Hierdoor krijgen Drupal 8 ontwikkelaars nog meer technische bagage die ze kunnen aanwenden. Door de technical debt die nu lijkt toe te nemen, wordt de release date van Drupal 8 wat onzekerder. Op DrupalCon eerder dit jaar onderstreepte Dries Buytaert het belang van goede software boven dat van een snelle time-to-market van het framework: kwaliteit prevaleert. Het Configuratie Management bleef wat onderbelicht, terwijl dit zeker voor de Enterprise markt waar Drupal nu een actieve speler is, van essentieel belang gaat zijn. 


Drupal Tech Talk bij Ordina

Wat wel duidelijk is, is dat er nog veel terrein te verkennen is op Drupal 8 en de tijd daartoe veelal ontbreekt. Het reserveren van tijd om nieuwe versies van software te doorgronden blijft een aloude uitdaging waar veel zelfstandigen en IT leveranciers voor blijven staan. Desalniettemin werd het samenbrengen van kennis op de Tech Talk door iedereen goed gesmaakt. 

Drupal Tech Talk 11 staat voor ongeveer 2 maanden op de planning. 


Drupal Tech Talk bij Ordina