ORDINA BLOGT

PMO Officier

Rob Evers presenteert een aantal overeenkomsten tussen de rollen project management officer en officier bij de krijgsmacht.

  • Nanne Wams
  • 29 november 2013

Welke officiersrang heb jij als project management officer?

En welke human factors leiden je naar succes?

Rob Evers helpt je met deze gastblog op weg.

‘’Het gaat er niet om wat je kunt en wat je weet, maar wie je bent”. Een quote van Ellen Faber die enkele weken geleden  sprak voor een publiek van bijna 100 PMO-ers die te gast waren bij Ordina en de BPUG. Een avond met als thema ‘’persoonlijk leiderschap voor Project management officers.  Een functietitel met een ruim bereik: Sommigen zien er een ‘’veredelde secretaresse’’ in (excuus, dat zijn niet mijn woorden) en anderen weer een adviseur van de directie.

Waar sta ik op die schaal? Die avond had ik toevallig mijn uniform nog aan want ik begeleid een project als reservist bij de Landmacht, en ik kwam net van de kazerne. Ik was dus werkelijk zichtbaar als officier. Er zijn een paar aardige overeenkomsten tussen het leger en de wereld van projectmanagement. Alleen heeft het leger officiersrangen. Je begint als luitenant als assistent van een majoor en je kan eindigen als generaal. De functie van project officier kent geen letterlijke rang maar kent wel een verscheidenheid aan niveaus.

Er is nog een overeenkomst. Alleen iets kunnen en iets weten is onvoldoende om de rangen te kunnen doorlopen, dat gaat niet zomaar. Het gaat er om wie je bent. De vakmatige competenties als kennis en gedrag zijn een belangrijke basis. Maar als je persoonlijkheid daar niet mee in lijn is dan kom je er niet. Je staat ergens voor. Je hebt niet alleen een set met tools om je omgeving te beïnvloeden, maar je doet dat vanuit persoonlijke waarden en principes.  

De derde overeenkomst: Leiderschap begint bij persoonlijk leiderschap. Met een persoonlijke missie. Dat was een duidelijke boodschap van Ellen. Dat begint met het op een rij zetten van je kernkwaliteiten en je kernwaarden. Van daaruit formuleer je een zogenaamd ‘’hoger doel’’ en een ‘’gewaagd doel.’’

Voor projectmanager of projectmanagement officer die zich wil ontwikkelen komt daar nog iets bij: Inzicht krijgen in hoe je optimaal verbinding kunt maken met de mensen in je team. dat is een basis om te komen tot goed teamleiderschap. Daarvoor is inzicht in de human factors onmisbaar.

De laatste jaren worden de human factors steeds belangrijker in de praktijk van het project management. Bepalend voor project succes. De oorsprong van deze human factors ligt in de krijgsmacht, om precies te zijn de militaire luchtvaart. En dat is dan de vierde overeenkomst.

Jouw succes als projectmanagement professional is voor een groot deel afhankelijk van inzicht in die human factors. Zoals inzicht in leiderschap, commitment, vertrouwen, geloofwaardigheid en attitude. en in heldere communicatie, assertiviteit, het delen van mentale modellen.

Als je daar meer over wilt weten, ga dan naar www.robevers.nl en abonneer je op mijn e-zine. Je ontvangt dan regelmatig tips en inzichten over dit interessante deel van je vakgebied.

Over de auteur:

Nanne Wams

Nanne heeft ruime ervaring met het runnen en leiden van PMO's en met het adviseren over inrichting en implementatie daarvan.