ORDINA BLOGT

Weten waarom je op aarde bent

Angela Bouwman vraagt zich af: Waarom ben je op aarde? Vraag je je dat wel eens af? Zij denkt dat heel veel mensen die dinsdagavond 12 november bij Ordina de sessie over Persoonlijk leiderschap voor PMO'ers hebben bijgewoond, dat sinds die sessie doen.

  • Nanne Wams
  • 15 november 2013

Onder het mom van ‘Maak een plan voor jezelf, anders wordt je deel van het plan van iemand anders’ inspireerde Ellen Faber (oprichter van ‘Ellen Faber Verbinding en Leiderschap’) de deelnemers en spoorde hen aan om stil te staan bij wie je bent en waar je naartoe wilt.

Ellen Faber

Waarom ben je op aarde? Het is een vraag die ik mijzelf al sinds jonge leeftijd stel (ik was er vroeg bij). Een vraag waar ik maar moeilijk uitkwam. Ja, omdat mijn ouders mij graag wilden (maar hoe konden ze weten dat ik ik zou worden?). Uiteindelijk is dat de primaire reden dat ik er ben, dat ik besta. Vroeger was dat inzicht misschien ook maar voldoende. En waarom zou je je er druk om maken, als je jong bent? Als mijn ouders mij graag wilden, dan was de belangrijkste reden van mijn bestaan ze trots te maken.

De betekenis van de vraag is, nu ik een aantal jaar ouder ben, veranderd. De focus ligt meer op (in lijn met de sessie over persoonlijk leiderschap van gisteravond): hoe kan ik met mijn unieke kwaliteiten een bijdrage leveren aan het grote geheel? Het grote geheel kan door meerdere entiteiten worden ingevuld: het team, het project, de organisatie, Nederland, de wereld. De vraag is nog even, kleinigheidje, wat zijn dan die unieke kwaliteiten en aan welk geheel ga je een bijdrage leveren? En Ellen Faber gaf gelukkig ook toe: dat bepaal je niet in een avond. Maar, je hebt wel zelf de regie in handen: ‘maak een plan voor jezelf, ontwikkel een persoonlijke visie*’. Tijdens de discussie, die volgde op het verhaal van Ellen Faber, en die ons bracht naar de link met het PMO vak werd duidelijk dat er voor PMO’ers voldoende kansen liggen, maar dat je ze soms ook wel zelf zal moeten creëren. Kern is dat je de kansen vooral moet pakken. Om gepassioneerd je werk te kunnen doen, zullen de keuzes die je daarin maakt (welke kansen creëer je en welke kansen pak je vervolgens wel of niet?) overeen moeten komen met je plan. Juist het feit dat je als PMO'er een groot netwerk hebt, kan je hier heel goed bij helpen. Laat zien dat je geïnteresseerd bent, ga het gesprek aan over je plan. Echter, als PMO’er weet je natuurlijk ook (mensenkennis is een PMO’er immers niet vreemd) dat niet iedereen je hierbij zal gaan helpen, dat je misschien door sommige mensen juist zal worden tegengewerkt, of zal worden gebruikt. Dat maakt zo’n persoonlijk plan nou zo belangrijk. Ellen Faber zegt niet voor niets: ‘Maak een plan voor jezelf, anders wordt je deel van het plan van iemand anders’. Heel treffend en een sterk mantra die ik vanaf nu bij mij ga dragen.

Frank Oeben en Nanne Wams lieten ons tijdens deze avond zien dat in de vacatures voor PMO’ers en in de IPMA-beschrijvingen veel, uiteenlopende, kwaliteiten worden gevraagd. Ja, je moet het allemaal in huis hebben, maar je kernkwaliteiten zijn de kwaliteiten waarmee je het verschil gaat maken. Dit laatste zorgt er ook voor dat PMO’ers niet in een hokje te duwen zijn en op allerlei verschillende plekken terecht kunnen komen. Ben je al gelukkig in je rol en wil je daarin beter worden, wil je sparringspartner zijn voor de projectmanager, wil je bij de directie aanschuiven? Alles is mogelijk en zolang het bij je persoonlijke visie past, zal het je ook lukken. Weet jij al waarom je op aarde bent?

* Persoonlijke visie zoals gisteren uitgelegd: de antwoorden op vier vragen. 1) Waarin ben ik echt goed (kernkwaliteiten)?, 2) Waar sta ik voor (kernwaarden)?, 3) Waarom besta ik (hoger doel)?, 4) Waar ga ik voor (gewaagd doel)?

Deze post is geschreven door Angela Bouwman. Angela is young professional bij Ordina PMO.

Over de auteur:

Nanne Wams

Nanne heeft ruime ervaring met het runnen en leiden van PMO's en met het adviseren over inrichting en implementatie daarvan.