ORDINA BLOGT

Hoe ziet overmorgen er uit?

Ruim veertig jaar geleden zette NASA een man op de maan. Onze huidige smartphones zijn krachtiger dan alle NASA-computers van toen bij elkaar. "And my son uses it to play Angry Birds!"

  • Ton Geurts
  • 7 oktober 2013

Op een webinar kwam ik die opmerking tegen. De spreker had natuurlijk de lachers op zijn hand. Veertig jaar geleden, toen Ordina werd opgericht, waren computers iets voor universiteiten, NASA, Philips en dat soort hightechorganisaties. Computersruimtes waren grote steriele zalen met grote apparaten en hooggeleerde heren. Voor normale mensen was het al een wonder dat je die eerste maanlanding op TV kon zien. Als je tenminste een TV had, een schaars goed. In zwart-wit met commentaar van Apollo Henkie en Chriet Titulaer. De wereld werd wat kleiner. 

Ordina wordt tien jaar

Zo’n dertig jaar geleden werd de wereld nog wat kleiner. IBM introduceerde de Personal Computer op de Nederlandse markt. Philips vond de compact disc uit. Apple toonde de eerste Macintosh. Tulip Computers produceerde zijn eerste PC-kloon ("IBM PC compatible").
In alle belangrijke straten in de stad stonden nog altijd telefooncellen (voor wie niet weet wat een telefooncel is: kijk een willekeurige Hitchcock-film). In de winkelstraten zag je naast kledingwinkels ook veel platenzaken en boekenwinkels.

Ordina bestaat 25 jaar!

Mobiele telefoons? laat me niet lachen!

 

Vrijwel niemand zag er het nut om (privé) zo’n apparaat te hebben. De wereld is wel wat veranderd! Behalve de mobiele telefoon, zijn er sindsdien: mobiel internet, social media, tablets, en internet-TV’s. Er is volledige integratie van diverse platforms: op telefoons, notebooks, tablets en TV’s kun je internetten, TV-kijken, muziek luisteren en skypen. Er zijn TV’s die geen afstandsbediening meer nodig hebben; ze reageren op handbewegingen van de kijker. De nieuwe generatie smartphones reageert op de ogen van de gebruiker en Samsung is bezig om directe aansturing met hersenactiviteit mogelijk te maken.

Ordina wordt 40 dit jaar!

Er is veel veranderd, de wereld is getransformeerd van een grote bol in een kleine knikker. Mijn huidige smartphone heeft meer rekenkracht en grafisch vermogen dan alle PC’s die ik heb gehad bij elkaar, krachtiger dan die indrukwekkende NASA-computers. We zijn overal en altijd met elkaar verbonden via de social media. De TV heeft 110 kanalen en als dat niet genoeg is, kun je altijd nog TV-kijken via internet. Beeldschermen zijn zo dik als een schilderij.

En op straat? De telefooncellen zijn verdwenen. Platenzaken en boekenwinkels zijn vervangen door belwinkels.

Tien jaar van nu

Over tien jaar is Ordina 50 jaar jong en nog steeds innovatief bezig. Maar zouden al die dingen van 15 jaar geleden dan ook verdwenen zijn? Zijn er nog belwinkels? Betalen we nog met de pinpas? Printen we nog of zijn de schermen dan zo goed dat ze beter leesbaar zijn dan papier? Praten we in natuurlijke taal met de computer, zoals in Star Trek, of doe je een oordopje in om met hersengolven de systemen te bedienen? Is de medische wetenschap dan zover dat opereren inhoudt dat we via een infuus nanorobots naar binnen gespoten krijgen die zelfstandig het werk doen?

De technologische ontwikkeling gaat hard. Ik ben nieuwsgierig: hoe luister je dan naar muziek of kijk je TV? Maar het meest nieuwsgierig ben ik toch wel naar: hoe doe jij je werk over tien jaar, als Ordina 50 wordt? Heb je een visie? Laat het me weten!

Over de auteur:

Ton Geurts

Ton Geurts werkt sinds 2006 bij Ordina. Hij is een maatschappelijk betrokken solution architect. Vanuit dat perspectief schrijft hij over ontwikkelingen in de ICT, met speciale aandacht voor duurzaamheid.