ORDINA BLOGT

ICT, maar dan voor mensen

Volgens mij staan we nog maar in de kinderschoenen als het gaat om informatietechnologie. De maat is daarbij de mens.

  • Siebren de Ringh
  • 16 oktober 2013

Ik ga in op mijn persoonlijke spin off van onze mooie nieuwe pay off; ICT. Maar dan voor mensen.

Mijn spin off van de pay off

We worden omringd door informatietechnologie. Toch denk ik dat het nog maar in de kinderschoenen staat. De maat is wat mij betreft de mens. De mens als sociaal dier, burger, ondernemer en professional.

Ik denk dat ICT onze economie en maatschappij een enorme boost heeft gegeven. Zonder voortgaande technologische ontwikkeling was het onmogelijk geweest om mee te doen in de economische wereldtop en was het onmogelijk om met Jan en alleman verspreid over de wereld contact te houden zonder dat we het comfort van onze chaise longue hoeven te verlaten. Ik heb op deze manier conversaties gevoerd die goud waard zijn. Dus wat mij betreft schrijven we Social Media met een hoofdletter ‘S’. Maar natuurlijk is het pas echt Social als je het medium ook regelmatig uit kan zetten of thuis kan laten om unplugged Social te zijn. Er zijn workshops voor het geval u vergeten bent hoe dat ook al weer ging, vroeger.

Tegelijk zijn er ook duizenden kostbare systemen ontwikkeld die mensen in welke hoedanigheid dan ook het leven een beetje zuur maken. Ze zijn niet intuïtief, ze voelen niet als een maatpak, ze dragen niet werkelijk bij aan meer comfort en effectiviteit, ze creëren stress en helpen je niet echt, maar zijn wel een realiteit waar we niet omheen kunnen. Je zal er maar mee moeten werken..

De technologie kan veel maar we staan nog wel elke dag collectief in de file. We hebben net te weinig te tijd voor alles, zakelijk en privé. Mail is gemakkelijk, maar we krijgen te veel berichten. We kunnen nog maar beperkt leren van de ongelofelijke stuwmeren aan data, terwijl de maatschappelijke uitdagingen waar we mee geconfronteerd worden erom vragen. We vergeten de wachtwoorden van de tientallen websites van bedrijven en overheden die ons echt willen helpen door geen factuur per post meer te versturen en de meeste voorkomende vragen online te beantwoorden.

We staan aan het begin van een tijdperk waar technologie doordringt in alle facetten van ons leven en tegelijk en vooral haar plek moeten leren kennen. Technologie is en blijft een wezen zonder gevoel en emotie. Elke blijk ervan is in de kern niet meer of minder dan hardcore-code. We hebben het keihard nodig maar niet als doel op zichzelf.

Wij gaan de draak temmen. De technologie moet de mens dienen, daar is het voor bedoeld. Daar zit het potentieel en is er nog een wereld te winnen. Mensen moeten zich niet vermoeien met dingen die de technologie ons uit handen kan nemen. Technologie is de nieuwe butler die voor iedereen bereikbaar is, zakelijk en privé. Als we dat doen creëren we ruimte voor nieuw initiatief. 

 

Over de auteur:

Siebren de Ringh

De overheid van de toekomst wordt nu gebouwd. Een krachtige overheid die zelfredzame burgers en bedrijven primair bedient met digitale middelen en een inspirerende werkgever is voor ambitieuze ambtenaren die zich met de kern van de zaak willen bezighouden, het verschil maken voor de maatschappij. Onze visie is dat veranderingen bij de overheid toenemend en tegelijkertijd implicaties hebben voor de professie van ambtenaren, de wijze waarop processen vormgegeven worden en de ondersteuning van informatietechnologie. Hierin willen wij met onze expertise voor de overheid het verschil maken. In deze blog wil ik u graag meenemen in onze adviespraktijk en de inzichten waar dit in resulteert.