ORDINA BLOGT

Schaalbare logo's in Powerpoint

In veel presentaties worden logo’s van klanten of opdrachtgevers prominent vertoond, waardoor ze vaak blokkerig worden weergegeven. Door schaalbare logo’s te gebruiken, kun je dit voorkomen.

  • Eduard de Boer
  • 25 september 2013

Pixel-georiënteerde afbeeldingen

De meeste afbeeldingen op Internet, zoals logo’s en foto’s zijn opgebouwd uit pixels. De afbeelding heeft een bepaald aantal pixels horizontaal en een aantal pixels verticaal. Bekende extensies van dit type bestanden zijn bijvoorbeeld .GIF, .BMP, .JPG en .PNG.

Als je een dergelijke afbeelding bijvoorbeeld twee maal groter in een presentatie (of elders) vertoont, wordt elke afzonderlijke pixel horizontaal en verticaal twee keer vertoond.

Je kunt je voorstellen dat op deze manier afbeeldingen snel blokkerig worden, zeker als je een klein logo van een website hebt gekopieerd en in je presentatie geplakt. Een voorbeeld van het Ordina-logo dat een paar keer is vergroot, zie je hieronder:

Vector-georiënteerde afbeeldingen

Naast de voornoemde bestandsformaten die gebaseerd zijn op pixels, zijn er ook zogenaamde 'vector-georiënteerde' afbeeldingen. Dit type afbeelding kan naadloos en traploos naar believen worden vergroot en verkleind, omdat ze uit lijnsegmenten bestaan.

Een paar bekende bestandstypes voor vector-georiënteerde afbeeldingen zijn:

  • EPS (Encapsulated Postscript Format)
  • AI (Adobe Illustrator)
  • SVG (Scalable Vector Graphic)
  • WMF (Windows Meta File)
  • EMF (Enhanced Meta File)

In de Microsoft Office suite vind je clipart in het WMF-formaat (WMF = Windows Meta File). Misschien is het je wel eens opgevallen dat je deze plaatjes ook probleemloos kunt schalen, zonder dat ze blokkerig worden.

 

Ook tekeningen die je maakt in Visio, kun je veel beter eerst exporteren naar bijvoorbeeld WMF, waarna ze in een Word-document of in een PowerPoint-presentatie schaalbaar zijn te gebruiken. En door de tekening eerst te exporteren naar WMF, zorg je er ook nog eens voor dat de presentatie ook op pc’s te bekijken is, waar toevallig geen Visio staat.

Een bijkomend voordeel is dat de bestandsgrootte van een vector-georiënteerde afbeelding in veel gevallen kleiner is dan het equivalent in JPG, PNG of GIF. Dit gaat alleen niet op, wanneer in een afbeelding verlooptinten (gradiënten) voorkomen.

Ook heel veel bedrijfslogo’s kun je online in een vectorformaat ophalen. Zo kun je op de site http://www.brandsoftheworld.com/ tienduizenden vector-georiënteerde merkenlogo's downloaden. Als je dan bovenstaand logo van Ordina in je document of presentatie importeert, ziet het er als volgt uit:

Schaalbaar Ordina logo

Zoals je ziet, is deze afbeelding veel meer gestoken; veel scherper.

Op de site http://www.openclipart.org staat ook een gigantische hoeveelheid clipart in het SVG (Scalable Vector Graphic) formaat. Tevens zijn veel van de afbeeldingen (niet de foto’s) op Wikipedia ook in SVG-opmaak te zien en te downloaden.

 

En als je dan op zoek bent naar nog meer clipart in SVG-formaat, dan kun je eindeloos rondkijken op Google Images, door daar op de juiste manier te zoeken. Je zoekt op Google Images naar SVG-bestanden, door de volgende zoekterm te gebruiken:

+filetype:svg <trefwoorden>

 

Klik op de link "filetype:svg happy face" om je dag op te vrolijken met een flinke partij smileys in SVG-formaat.

Maar mijn Word / Excel / Powerpoint kan niets met SVG!

Dat klopt! Er is nog één kleine stap te doen, namelijk het omzetten van de SVG-afbeelding naar WMF-formaat, zodat die in de Office-pakketten is te gebruiken. Hiervoor zijn een paar mogelijkheden:

  1. Microsoft Visio – Open een blanco tekening in Visio en kies “Invoegen” → “Afbeelding” → “Uit bestand”. Daarna de tekening selecteren (CTRL-A) en klikken “Bestand” → “Opslaan als” → Windows Meta Bestand (WMF)
  2. OpenOffice Draw – Mocht je toevallig de beschikking hebben over OpenOffice (>versie 3.3) dan kun je in OpenOffice Draw het SVG-bestand inladen en deze vervolgens exporteren als Windows MetaFile.

Ik raad je aan zelf een bibliotheek aan te leggen met veelgebruikte afbeeldingen, zodat je niet steeds dezelfde bestanden hoeft te downloaden en om te zetten. Zelf gebruik ik hiervoor zowel Dropbox, als Google Drive.

Over de auteur:

Eduard de Boer

Eduard de Boer is Lead Architect Meldkamers en bovendien een autoriteit op het gebied van online reputatiemanagement en reputatiecoaching. Eduard is ook te vinden op .