ORDINA BLOGT

Projectmanagers. Het zijn net mensen.

Ook in projectmanagementland is het festivalseizoen weer begonnen. Ik signaleer een trend. Ieder jaar bewegen we verder van methodieken, meer naar de mensen die ze moeten toepassen.

  • Frank Oeben
  • 28 april 2014

Vorig jaar ging de PMI Summit over 'leren' en het BPUG Seminar over 'wendbaarheid'. Dit jaar is het thema bij de BPUG 'Planet Agile'. Bij PMI draait het dit jaar om de dunne lijn tussen projectsucces en het falen ervan.

PMI Netherlands Summit 2014 banner


Ik schreef al een aankondiging een paar maanden geleden. Inmiddels is het programma rond en zijn de sprekers bekend. Een mooi en divers programma met keuzemogelijkheden. Keuzemogelijkheden. Ook al mooi. Geen vooropgezet plan dat hoe dan ook gevolgd moet worden. Maatwerk. Afhankelijk van wat het individu wil.
Weer het individu. Daar keek ik vorig jaar ook al naar uit. Na afloop van de vorige PMI Summit concludeerde ik dat het individu de basis vormt voor verandering en dat verandering steeds vaker binnen de staande organisatie plaatsvindt. Ik lanceerde de term 'de staande veranderorganisatie'. Verandering door aansluiting te zoeken bij persoonlijke motieven. Eigenlijk ook mijn betoog van de post op mijn eigen blog twee weken geleden, over waarom bedrijven en ook projecten niet bestaan.

Op 12 juni dus de PMI Summit. De eerste keynote over leiderschap en 'happiness'. Prachtig. Een volgende keynote over het temmen van het beest dat je tegenhoudt je te ontwikkelen en het beste uit jezelf te halen. Fantastisch. In de parallelsessies vliegen de mooie termen je om de ogen: 'real leaders', 'people before project', 'self-control', 'self-organized team', 'development of project managers'.

Verder zie ik dat verschillende sessies projectsucces niet hangen aan methodieken, maar juist aan het afwijken daarvan. Aan het invullen van de niet geschreven hoofdstukken in de boekjes. Aan ambachtelijk handwerk. Van een individuele professional.

Projectmanagers. Het zijn net mensen.

Vorig jaar was het thema 'leren'. Maar dat verwacht ik dit jaar toch ook wel weer te gaan doen. Maar eerst nog naar het BPUG Seminar op 3 juni.

Groet,

Frank

Over de auteur:

Frank Oeben

Frank is ontwikkelaar. Van mensen, van projecten en van organisaties. Door verbindingen te maken, kennis te delen en mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en die toe te laten passen. Bij Ordina doet hij dit vanuit wisselende rollen. Meestal meerdere tegelijk, onder andere als trainer. Telkens op zoek naar vernieuwing. Vernieuwing die zin heeft. Zodat het meer gaat over waar het over moet gaan. Op Ordina.nl schrijft hij over wat hij tegenkomt, waarover hij zich verwondert of over iets dat hij wil delen.